Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Figyelj oda a kiszáradásra!

2007. szeptember 8. | Frissítve: 2016. május 26.

Forrás: Kismama magazin

Minél kisebb a csecsemő, annál nagyobb a veszélye a kiszáradásnak folyadékvesztés esetén. A folyadékpótlás láz esetén is igen fontos.

Míg a lázas csecsemő szívesen iszik, szopik gyakrabban, hasmenés, hányás esetén hiába tápláljuk a babát szájon át, ez esetleg még fokozza is a hányást. Ha teázik, fontos, hogy lassan, kortyonként adjuk neki a folyadékot, ötpercenként fokozatosan emelve az adagot egy-két kortytól az öt-hat kortyig.

Minél kisebb a baba, annál nagyobb a veszély

A szoptatást nem kell abbahagynunk, sőt gyakrabban, rövidebb ideig tegyük mellre a babát, hogy így elsősorban folyadékigényét elégítsük ki. Szoptatott babát nem kell teáztatni! Az anyatej egyben gyógyszer is számára a benne található immunanyagok miatt. Egyszeri hányás vagy laza széklet nem jelent gondot, ha kétszer ismétlődött, gyanút kell fognunk, a harmadik alkalom után feltétlenül forduljunk orvoshoz.
A folyadékhiányt magunk is észrevehetjük a babán, de ne várjuk meg ezt az állapotot: a kisbaba levert, erőtlenül, tehetetlenül fekszik, nem mozgolódik, arca sápadt, bőre száraz, rugalmatlan tapintású, szeme beesett. Kutacsa előbb figyelmeztet a folyadékpótlás szükségességére: oldalról nézve behúzódott, kissé homorú. Ez előfordulhat már akkor is, ha szomjas, vagy egész éjszaka nem szopott. Miután "feltöltődött", kutacsa a fej domborulatát követi.

Hozzászólások

Csak óvatosan a jóddal!

Ha megsérül a baba, vagy fennáll a fertőzés veszélye a köldökcsonknál, szükség lehet fertőtlenítőszerre. Ilyen esetben azonban a jódos készítmény nem a legjobb választás. Lássuk az okokat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések