Baba

Felismerik az újszülöttek a testvérük hangját?

Amíg a baba a pocakban van, ismerkedik édesanyja hangjával, aki rendszeresen beszél hozzá. De mi a helyzet a nagyobb tesóval? Az ő hangját is megismeri majd a baba a születése után?
2020. Szeptember 17.
Felismerik az újszülöttek a testvérük hangját? (Fotó: Getty Images)

A kérdést a Romper.com tette fel Daniel Ganjian, gyermekorvosnak, aki elmondta a lapnak, hogy az újszülöttek úgynevezett felismerő agyhullámokkal reagálnak azokra a hangokra, melyeket az anyaméhen belül hallottak.

“Ez azt jelenti, hogy felismerik az anya, az apa, és a testvérek hangját is, amennyiben a várandósság alatt jelen voltak, beszélgettek. Az újszülöttek idegei, izmai még ahhoz túlzottan éretlenek ilyenkor, hogy a felismert hangokra mozdulatokkal reagáljanak, de az agyuk már elég érett, hogy felismerje a hangokat, és felismerő agyhullámokat generáljon” – idézték a szakembert.

Kim Langdon, szülész-nőgyógyász szerint a fejlődő magzat már a várandósság 15. hetének környékén reagálhat a hangokra, míg a mozgásokra akár a 13. hét körül. A szakember elmondta a lapnak, hogy a babák már nagyon korán reagálhatnak az érintésre, amelyet ő a saját várandóssága alatt is tapasztalt, ultrahangos vizsgálat során.

“Valószínűleg a 12. terhességi hét előtt, már a 10-12. héttől mozoghatnak az anyaméhben – közben megérintik a köldökzsinórt, a méhfalat, stb. -, majd reagálhatnak úgy, hogy eltávolodnak vagy éppen az irányába haladnak” – mondta a szülész-nőgyógyász.

Langdon szerint a babák hangfelismerését segíti, ha az édesanya sokat olvas fel neki, amíg az anyaméhben van a pici, illetve a többi családtag hangjával is ismerkedik, ha felolvasnak, sokat beszélnek, függetlenül attól, hogy a kismamához vagy közvetlenül a babához intézik a szavakat. Az idősebb testvér/testvérek esetén pedig erősítheti is a kötődést, ha tudja/tudják, hogy amikor beszélnek hozzá, a kistesó odabent hallgatja őket.

Mikorra fejlődik ki a magzat hallása?

A 20. terhességi hétre már teljesen kifejlett a belső fülben a csiga, amely a hallásért felelős. A pici ekkor már egyre több mindent hall a pocakodban, a szívverésedet, a gyomrod korgását éppúgy, mint a külvilág hangjait. Ha a fejlődő baba erős zajt hall a közvetlen közelből, kezeivel eltakarja a füleit, sőt, lehet, hogy megriad, és “ugrik” egyet.