Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Felhagy a bőgéssel

Szerző: Babaszoba.hu

2002. szeptember 14. | Frissítve: 2017. május 20.

Forrás: Baba Magazin

"Hathetes kisbabánk minden nap késő délután nyugtalan lesz, a sírást sokszor még akkor sem hagyja abba, ha ölbe vesszük. Engem teljesen kimerítenek ezek az esték - panaszkodik egy édesanya.

Két dologgal tudom biztatni. Az egyik az, hogy nagyon valószínű: a gyermeknek nincs komoly baja. A tapasztalatok szerint minden negyedik kisbaba megörvendezteti szüleit a rendszeres esti bömböléssel, annak ellenére, hogy látszólag semmi okuk rá: jól fejlődnek és egészségesek, mint a makk.
A másik jó hír az, hogy az "esti műsor" három hónapos korra rajtaütésszerűen elmarad. A jelenséget sokan kólikának, hasfájósságnak nevezik, sok szakember még vitatkozik rajta, hogy egyáltalán létezik-e ilyen. (Úgy látszik, az ő gyermekük békésebb estéket biztosított a családnak.)

A hasfájás lehet a sírás oka

A dolog valóban összefüggésben lehet a hasfájással, mert sok csecsemő ilyenkor görcsösen fel-felhúzza a lábát, és gyakran szelek is távoznak belőle. Mások azt állítják, hogy a csecsemőt annyi inger éri a nap folyamán, hogy estére kifárad, és ettől lesz nyugtalan. Ha tudnánk az igazságot, az okok megszüntetésével a végére járhatnánk a problémának, így viszont csak néhány bevált babanyugtatási módszert ajánlhatok.
Tegye mellre a kicsit, hátha egy kis szopás megnyugtatja. A szoptatás hatása általában időleges, ha megtelik a kis bendő, a baba nem fogja a mellet sem elfogadni. Sok csecsemő szereti, ha jó szorosan bebugyolálják, bepólyálják, és úgy sétálgatnak vele. A legtöbb baba elalszik, ha mamája egy kendőbe magára köti és úgy ringatja. Talán ez a legkönnyebben kivitelezhető az olyan anyának, akinek éppen ebben az időben lenne a legtöbb dolga (vacsorakészítés, a testvérek fürdetése stb.).
Megszakíthatja a sírást ennek épp az ellenkezője is: ha a babát megfelelő meleg helyen kicsomagoljuk a pelenkából egy kis időre. A fürdetés előbbre hozása is segíthet: a baba ellazul a finom meleg vízben, és felhagy a bömböléssel. Jó, ha a fürdetés a papa dolga, és így érzi, hogy magzata épp az ő kezében hagy föl a sírással. Így gyermekéről mást is tud majd meséli, mint azt, hogy otthon várja minden délután egy üvöltőcsomag.
Kedves anyuka: türelem! Már a felén túl vannak! Addig is próbálkozzanak a fenti "módszerekkel".

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák