Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fektesd hasra is!

2013. május 1. | Frissítve: 2017. február 28.

Forrás: babaszoba.hu

Sokáig úgy tartották, hogy a babát csak a hátára szabad fektetni. Ma már szerencsére megdőlt ez az elmélet.

Fektesd hasra is!

A hirtelen bölcsőhalál (SIDS) megelőzésére javasolt óvintézkedések között első helyen szerepel, hogy a hátán fekve altasd a babát, ortopéd orvosok viszont azt is ajánlják, hogy napközben az ébrenléti idő kétharmadát töltse hason fekve. Ez a testhelyzet nagyobb aktivitást követel, serkenti az izom- és mozgásfejlődést, s így a világ felfedezésére leginkább alkalmas kiindulópont.
A hason fekvés már a nézelődéshez is erőkifejtést igényel, erősíti a nyak, a hát és a kar izmait. A kisbabának fel kell támaszkodnia, tartania kell a fejét. Így már az első hónapokban a későbbi ülő, álló, tehát függőleges nézőpontból látja környezetét, ez támogatja a megismerő folyamatot. Következő kihívás, hogy egyik karját kinyújtva tudatosan megragadja az előtte levő játékot. A messzebb levők indítják kúszásra, négykézláb mászásra.
Fokozatosan kedveltesd meg a hason fekvő helyzettel, ezzel segíted a mozgásfejlődését.
 • Egy hónapos korától tedd ki a hasára fektetve a szőnyegre terített takaróra. Csúsztass át keresztben összehajtogatott törülközőt a hóna alatt, így támaszd alá kissé a mellkasát.
 • Feküdj te is hasra vele szemben, beszélj hozzá, és tegyél elé egy-egy játékot, amikor már felkönyökölve megtartja a felsőtestét.
 • Időnként fektesd hasra az alkarodon, és így sétálj vele a szobában. Hasfájós babákon is segít ez a tartás.
 • Fektesd a lábszáradra, és emelgesd meg picit, hogy élvezze a hintázást.
 • Hozzászólások

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések