Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fejlődéstámogató képzés indul a koraszülöttekért

Szerző: Babaszoba.hu

2021. február 27.

Forrás: Melletted a helyem Egyesület

Magyarországon a koraszülött osztályokon nincs egységes szabályozás a szülők jelenlétére és bevonására vonatkozóan az újszülött/koraszülött osztályokon.

Van, ahol egész nap a koraszülött babájával lehet mindkét szülő korlátozások nélkül, míg máshol csak kétszer fél órát tölthet kisbabájával az anyuka. A családközpontú ellátás egyik alappillére a szülők folyamatos jelenléte. Ez kulcsfontosságú a korababák túléléséhez és maradandó károsodás nélküli fejlődéséhez. A Melletted a helyem Egyesület a családközpontú ellátás országos alkalmazásáért kampányol és családközpontú fejlődéstámogató alap képzést indít az egészségügyi szakemberek számára.
Fejlődéstámogató képzés indul a koraszülöttekért (Fotó: Getty Images)
Koraszülöttnek a várandósság 37. hete előtt született gyermekek számítanak, de hasonlóan veszélyeztettek a 2500 grammnál kisebb súllyal világra jött újszülöttek is. Az ilyen paraméterekkel születettek élete a kezdeti időkben komoly veszélyben van.
"Hazánkban minden 11. gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot. A kisbabák túlélési esélye és fejlődése nagyban függ attól, milyen felszereltségű koraszülöttosztályon (PIC - Perinatális Intenzív Centrum) látja meg a napvilágot, valamint, hogy milyen létszámú és képzettségű személyzet látja el a korábban érkezett babát" - hangsúlyozta Dr. Nádor Csaba neonatológus.
"Óriási különbségek vannak ma a PIC-ek között. A családközpontú ellátás a korababák számára a legelőnyösebb életkezdési lehetőség. A januárban indított FINE Fejlődéstámogató képzésünk elsődleges célja minél több szakembert kiképezni a családközpontú ellátás gyakorlati megvalósítására" - nyilatkozta Venkovits Balázs a Melletted a helyem Egyesület egyik tagja.
A koraszülöttek esetében ugyanis kijelenthető, hogy feltétlenül szükséges a szülői jelenlét, a családközpontú ellátás az egészséges életkezdéshez. A szülők kizárása, szigorú korlátozások bevezetése hosszú távon egészségügyi és fejlődési zavarokat eredményezhet az újszülötteknél, illetve a szülők mentális egészségét is befolyásolja. A Melletted a helyem Egyesület legfőbb célkitűzése, hogy Magyarországon is egyre több koraszülött intenzív osztály legyen családbarát, ahol a koraszülöttek szülei bármikor a babájukkal lehetnek és az ápolásba mindvégig bevonják őket. Ennek támogatására indítanak egy specifikus képzést kifejezetten a koraszülött intenzív ellátást igénylő babákat ellátó személyzet számára. Az egyesület által szervezett FINE alapozó képzés minden olyan koraszülött intenzív osztályon dolgozó szakembernek (neonatológusnak, szakápolónak, segédápolónak, gyermeksebésznek, szemésznek, szülész-nőgyógyásznak) szól, aki megfordul a PIC-en és javítani szeretné a családközpontú fejlődéstámogató ellátást az újszülött osztályokon.
A képzés a résztvevő egészségügyi szakemberek számára ingyenes, amennyiben az intézmény - ahol a képzésen résztvevő szakember dolgozik - pályázott a "Családbarát Szülészet Pályázati Program"-ban a FINE tréningre (CSBSZ 2019). A pályázatot a Melletted a helyem Egyesület javaslatára az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ írta ki.
További információk a képzésről, a családbarát koraszülött ellátásról az egyesület honlapján, illetve közösségi oldalán találhatók.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák