Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fejlődési zavarok

Szerző: Babaszoba.hu

2001. május 19.

Forrás: Család és Egészség

Az újszülött érkezése nagy esemény minden család életében. A szülők csodálattal, óvó szeretettel figyelik, segítik felcseperedését.

A gyermekek fejlődése rendkívül összetett folyamat, amire sok, különféle tényező van hatással. A szülőknek hónapról hónapra, évről évre megannyi dolgot kell szem előtt tartaniuk:
  • a fejlődésnek kiegyensúlyozottnak, a baba korának megfelelőnek kell lennie;
  • minden gyermek egyedi és utánozhatatlan, ezért helytelen hasonlítgatni testvérhez, rokon gyerekhez, a szomszéd vagy bárki más csemetéjéhez;
  • ha a szülők - vagy később az óvónők, tanítók, tanárok - bármi változást észlelnek a gyermek viselkedésében, fejlődésében, akkor arra célszerű a gyermekorvos figyelmét felhívni.
  • Minél előbb kezdik el a kezelést, annál könnyebben hozza be a gyermek a lemaradást.

A fejlődési zavarok okai

Tünetek
Eltekintve azoktól az esetektől, amikor a fogyatékosság ténye ismert, a felnőttek olykor a gyermek szokatlan viselkedésére, netán bizonyos készségek késedelmes elsajátítására figyelnek fel. Ilyen például, ha a baba három hónapos kora után sem képes egyenesen tartani a fejét, illetőleg nyolc hónaposan nem tud még segítség nélkül ülni, esetleg a tárgyakat a kezében tartani. A járás és a beszédtanulás túlzott késlekedése aggodalomra adhat okot. A szokatlanul csöndes 1-2 évesnél siketségre gyanakodhatunk.
Okok
A rendellenes fejlődés számtalan oka lehet öröklött, kialakulhat az agy veleszületett kóros elváltozása, szülési komplikáció miatt, vagy születés utáni betegség szövődményeként. A veleszületett rendellenességek nagy részét - pl. a Down-kórt - az orvosok már a születéskor észlelik. A betegségek szövődményeire általában később derül fény (pl. agyhártyagyulladást, kanyarót követő agykárosodás).

Kezelés
E rendellenességek szakorvosi kezelést igényelnek. A gyereknek meg kell tanítani az addig el nem sajátított, esetleg elvesztett készségeket. Ez hosszadalmas folyamat.

Diszlexia

Meghatározása
A diszlexia az olvasás és írás elsajátításának zavara. A diszlexiás gyermek többnyire értelmes, rendesen iskolába jár, más hiányosság nem tapasztalható nála.
Tünetek
A gyermeknek az egyszerű szavak leírása, másolása is nehezére esik, azokat sokszor hátulról visszafelé próbálja leírni.
A helyesírási hibákat nem tudja kijavítani, gyakran felcserél szavakat és nem tudja a jobb és a bal oldalt megkülönböztetni. Jellemző, hogy összekeveri a p és a b, a t és a d, a k és a g hangokat.
Okok
Ismeretlenek. Huszonöt gyermekből átlagosan egy diszlexiás. Kétszer olyan gyakori fiúknál, mint lányoknál.

Kezelés
Ha a gyermek egyébként egészséges, és időben felismerik a kórképet, megfelelő oktatási módszerekkel iskolai előmenetele nem szenved csorbát. A módszer lényege az emlékezet fejlesztése, az írás és olvasás gyakorlása. A tanárok figyelmét fel kell hívni a diszlexiás gyerekre, nehogy hibáiért megbüntessék. Türelemmel, megértéssel, gyakorlással a diszlexia jól gyógyítható.
A diszlexia és a balkezesség
A diszlexiások között több a balkezes, noha a kettő nem jár mindig és okvetlenül együtt. Ennek az is lehet a magyarázata, hogy a beszédértés központja a bal agyféltekében van, és ez az agyi terület felelős a jobb kéz mozgatásáért is. Mivel a két kézség agyi képviselete átfedi egymást, tehát nem zárható ki, hogy az agy ezen területének sérülése mindkét készséget érinti. Így a jobb kéz dominanciájának elvesztése vezet azután a balkezesség kialakulásához.

Autizmus

Tünetek
Az autizmus a gyermek lelki fejlődésének súlyos zavara. Ritka betegség, tízezer gyermekből egyet érint. Fiúknál háromszor gyakoribb, mint lányoknál. Az autista baba nem mosolyog, nagyon csöndes és igénytelen. Közömbösen fogadja a felnőttek jelenlétét. Nem reagál a felnőttek szeretetteljes közeledésére, néma marad. Gyakran visszautasítja a cumisüveget vagy a cumit. Visszahúzódása idővel egyre nyilvánvalóbbá válik, hiszen nem érdekli a játék, nincs kapcsolata a körülötte lévő világgal. Az autista gyermek üres tekintettel mered maga elé. Makacsul hallgat. Jellemző lehet a hosszú hallgatás, majd a heves dühkitörés váltakozása. Az autista gyerek magában is kárt tehet, például úgy, hogy fejét a falba verdesi.
A tünetek néhány hónapos kor után már észlelhetők, de gyakran csak 3-4 éveseknél válnak nyilvánvalóvá.
Okok
Mind a mai napig tisztázatlanok. Genetikai tényezőket nem sikerült ez idáig kimutatni.

Kezelés
Különleges pszichiátriai, pszichológiai kezelést igényel. Az egyénre szabott gyógymód nehéz és hosszadalmas.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák