Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fantomsírás: ezért szoktak az anyák babasírást hallucinálni

Címkék:

fantomsírás

Szerző: Babaszoba.hu

2021. április 7.

Forrás: babaszoba.hu

Hogy miért hallják az anyák babájuk hangját akkor is, ha békésen alszik? Bizony, agyunk néha furcsa dolgokra képes a fokozott utódfókusz miatt.

"Átpelenkáztam a kisfiamat, visszatettem az ágyába, és lejöttem az alsó szintre, amikor is megesküdtem volna rá, hogy újra sír. Ránéztem a bébiőrre, és azt láttam - alszik, mint egy kisangyal. Felmentem hozzá, és még az ajtaja előtt is hallottam a hangot. Benyitottam: semmi. Kísérteties volt."
Több anyával megesett már, hogy az éjszaka csöndjében egyszer csak felriadt arra, hogy csecsemője sír a babaszobában. Átrohant hozzá, és azt látta, hogy gyermeke békésen alszik. A sírás csak a fejében létezett. Azt hitte, megbolondult, pedig egy, a tudomány által már ismert jelenségről van szó - az úgynevezett fantombabasírásról.
A szakértők különféle magyarázatokat találtak már a hallucinált sírásra, afelől mindenesetre megnyugtatták az anyákat és apákat, hogy nem őrültek meg, és a dolog nem is annyira ritka - más területeken is ismerik.
Azok a betegek például, akiknek amputálták a végtagjukat, sokszor számolnak be fantomfájdalomról a hiányzó karjuk vagy lábuk helyén. De ismerjük azt a jelenséget is, amikor úgy érezzük, rezeg a telefonunk a zsebünkben, aztán mégsem jelez nem fogadott hívást. Szoptató anyák mesélik, gyakran észlelik, hogy szivárog a tej a mellükből, odanéznek, és semmi...
A friss szülők különösen gyakran élnek át ilyesmit a gyermekágyas időszakban -  az alváshiány és a rengeteg babasírás olyasféle dolgokat is okozhat, amikről ritkán hallani a szakirodalomban és a szülés utáni időszakra felkészítő cikkekben. 
Bár kimondottan ezzel kapcsolatban még nem végeztek kísérleteket, pszichológusok szerint nem kell aggódni a jelenség miatt. Mindössze arról van szó, hogy ahogyan a kismama teste megváltozik (hajhullás, súlynövekedés vagy épp -csökkenés, striák kialakulása), úgy neurológiai változásokkal is számolni kell. Ezek egyike a fokozott reakciókészség.
"Hasonló módosulások történnek az apák agyában is, de valószínűleg kisebb mértékben" - mondta Robert Froemke, a New York-i Langone Egyetem docense a mic.com-nak. Ő azt vizsgálta, hogyan változhat az agykéreg hallásért felelős területe újszülött egerek szülőpéldányainál. És bár az egereken végzett vizsgálatok nem felelnek meg teljes mértékben az embereken végzett kutatásoknak, némi képet adhatnak arról, mi is történhet az emberi agyban.
Sokszor akkor is halljuk a baba sírását, mikor békésen alszik Fotó: GettyImages
A magyarázatok szerint a csecsemősírás a szimpatikus idegrendszert ingerli, ennek eredménye, hogy a szülő azonnal felébred, izzad a tenyere és heves szívdobogást tapasztal az első pillanatban, ahogy a baba hangját meghallja. Ez a stresszreakció segíti azt, hogy a szülő azonnal reagálni tudjon, az állandó éberségi állapot azonban fárasztó. A hosszan tartó babasírás megterheli a szívet, és gyengíti az immunrendszert. Épp ezért agyunk - hogy védje szervezetünket - lényegében alacsonyabbra tolja az ingerküszöbünket, mintha élesítené a hallásunkat azért, hogy már az első jeleket észleljük. Ez a fokozott éberségi állapot okozhatja, hogy néha már akkor is sírást vélünk hallani, amikor erről szó sincs.
Ez az érzékenység egyébként elképesztő: vannak anyák, akik az éjszaka közepén akkor is meghallják csecsemőjük hangjait, ha az egészen távol, egy másik szobában fekszik - ezt tapasztalják például a kórházi csecsemős nővérek is. Gondoltátok volna, hogy még az agyműködésünk is megváltozik, csak azért, hogy még jobb anyák legyünk?!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A táplálkozás szerepe az egészséges életmód kialakításában

A kisgyermekek egészséges táplálkozása komoly feltörést okozhat a szülőknek. Ebben a cikkben sorra vesszük az 1-3 éves korosztály speciális igényeit, és azt, mivel biztosíthatod ennek az intenzív időszaknak a tápanyagigényét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák