Baba

Fáj a baba hasa!

A kicsi látszólag ok nélkül, vigasztalhatatlanul sír, vagy inkább üvölt, akár órákig. Lábacskáit felhúzza, egész teste megfeszül. Ismerős? Íme, a gyerekorvos véleménye.

Erre mondja szinte mindenki, hogy hasfájós a baba. Kevés olyan misztikus csecsemőkori panasz van, mint ez a bizonyos hasfájás, vagy ahogy az orvosok nevezik: infantilis kólika. Típusos esetben pár hetes kortól három-négy hónapos korig tart az időszak, amikor a vigasztalhatatlan sírás naponta jelentkezik minden ötödik-tizedik csecsemőnél. A jelenség pontos okait nem ismerjük, így gyógymódot sem könnyű találni. Az esetek több mint 90 százalékában nem találunk komoly szervi elváltozást.

A csecsemőkori kólika jellegzetességei

– a baba jól fejlődik és gyarapodik

– a sírás hasonló napszakban jelentkezik, leginkább délután, este naponta több óra hosszat tart

– a hét több napján jelentkezik, és már hetek óta tart

– a gondos orvosi vizsgálat sem talál kórosat

A kólika okát régóta kutatják, de a biztos válasz még várat magára. Nyilvánvalóan szerepet játszik benne, hogy a csecsemők kicsiny hasüregében viszonylag sok bél található, s az éretlenség folytán ezek olykor “rendetlenül” vagy igencsak erőteljesen mozognak. Érdemes abba is belegondolni, hogy a csecsemők ebben az életkorban testsúlyuk tíz-húsz százalékának megfelelő anyatejmennyiséget kebeleznek be. Ez olyan, mintha egy felnőtt naponta egy vödör tejet inna meg! Valószínűleg nekünk is fájna a hasunk ennyi folyadéktól. Ahogyan érik és fejlődik a bélrendszer, növekszik a hasüreg, lassan múlik a hasfájás is. Ez általában három-négy hónapos korban következik be. Nem árt tudni, hogy akkor, ha az anya dohányzik a terhesség alatt, duplájára növeli annak valószínűségét, hogy gyereke kólikás lesz.

Hasfájás vagy anyahiány?

A megszületés után hónapokon át a has a csecsemő legérzékenyebb szerve. Ez nem meglepő, ha a fenti tényeket egymás mellé rakjuk, és még a mohó babák levegőnyelését is figyelembe vesszük. Inkább az a csoda, hogy nem minden csecsemő hasfájós! Annyi bizonyos, hogy a kicsik vigasztalásában a testkontaktus, a szoptatás nagyon hatásosnak szokott bizonyulni. Ha vannak is fájdalmai a babának, egy kis dédelgetés segít elviselni.

A belek mozgását, a táplálék tovahaladását több hormon is szabályozza. Közülük az egyik legfontosabb a motilin. Skandináv kutatók azt állapították meg, hogy a csecsemőkori kólikában szenvedő babák vérében magasabb a motilinszint. Vagyis a kólikás csecsemőkben a motilin nagyobb koncentrációja a normálisnál fokozottabb mértékben mozgatja a beleket, és ennek a hevesebb bélmozgásnak lesz hasfájás a következménye. További érdekes megfigyelés, hogy az anyatejjel tápláltakban alacsonyabb motilinszintet mértek, mint a tápszeres babákban. Ez lehet az egyik magyarázata annak, hogy a kólika szoptatott csecsemőknél ritkább.

Fáj a baba hasa?

A szakember tapasztalatai

A tápcsatorna betegségeire szakosodott gyermekorvosként az elmúlt években több mint ezer csecsemőt láttam ilyen panaszokkal. Az esetek túlnyomó többségében nem találok szervi elváltozást, teendőm mégis akad. Sok édesanya fölöslegesen diétázik, kerüli a “k betűs ételeket”, nem eszik puffasztó táplálékot. Pedig az anya belében keletkező gáz a végbélen keresztül kiürül, az anyatejben már nincsen gáz. Ezt nagyon egyszerűen lehet ellenőrizni, hiszen a gáz “bugyborékol”, míg az anyatejben ez a jelenség nem látható.

Kólikás panaszok vizsgálatakor az orvos kisujjal óvatosan belenyúl a kisbaba végbélnyílásába, ugyanis néhány csecsemőnél a normálisnál jóval szűkebb a zárógyűrű, és ez okozza a kólikát. Néhány alkalommal óvatos tágításra van szükség, s így a probléma rendszerint megszűnik. Ennél ritkább betegségek is állhatnak a háttérben, de felsorolásuk helyett inkább hangsúlyozni szeretném, hogy ezekre csak akkor kell gondolni, ha a hasfájáshoz puffadás, fejlődésbeli lemaradás, a súly állása vagy csökkenése társul.

A témához kapcsolódó cikkek: