Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fáj a baba hasa!

Szerző: Babaszoba.hu

2008. február 5. | Frissítve: 2021. március 23.

Forrás: Kismama magazin

A kicsi látszólag ok nélkül, vigasztalhatatlanul sír, vagy inkább üvölt, akár órákig. Lábacskáit felhúzza, egész teste megfeszül. Erre mondja szinte mindenki, hogy hasfájós a baba. Mit szól ehhez a gyermekorvos, és mivel tudja biztatni a szülőket?

Fáj a baba hasa!


Kevés olyan misztikus csecsemőkori panasz van, mint ez a bizonyos hasfájás, vagy ahogy az orvosok nevezik: infantilis kólika. Típusos esetben pár hetes kortól három-négy hónapos korig tart az időszak, amikor a vigasztalhatatlan sírás naponta jelentkezik. A jelenség pontos okait nem ismerjük, így gyógymódot sem könnyű találni.
Az esetek több mint 90 százalékában nem találunk komoly szervi elváltozást. A maradék néhány százalékban előfordulhat olyan gyomor-bél rendellenesség, amely kólikaszerű tünetekkel jár, ezért fontos, hogy ilyen esetekben gyermek-gasztroenterológushoz kerüljön a csecsemő.

Minden ötödik baba

A csecsemők rejtélyes hasfájása igen gyakori probléma. Minden ötödik-tizedik csecsemőnél előfordul, ám általában a leggondosabb orvosi vizsgálattal sem találni kiváltó okot, vagyis szervi rendellenességet, végbélszűkületet, székrekedést, refluxot vagy allergiát.

A csecsemőkori kólika jellegzetességei

- megmagyarázhatatlan sírás
- a baba jól fejlődik és gyarapodik
- a sírás hasonló napszakban jelentkezik, leginkább délután, este
- naponta több óra hosszat tart
- a hét több napján jelentkezik, és már hetek óta tart
- a gondos orvosi vizsgálat sem talál kórosat
A kólika okát régóta kutatják, de a biztos válasz még várat magára. Nyilvánvalóan szerepet játszik benne, hogy a csecsemők kicsiny hasüregében viszonylag sok bél található, s az éretlenség folytán ezek olykor "rendetlenül" vagy igencsak erőteljesen mozognak. Érdemes abba is belegondolni, hogy a csecsemők ebben az életkorban testsúlyuk tíz-húsz százalékának megfelelő anyatejmennyiséget kebeleznek be. Ez olyan, mintha egy felnőtt naponta egy vödör tejet inna meg! Valószínűleg nekünk is fájna a hasunk ennyi folyadéktól.
Ahogyan érik és fejlődik a bélrendszer, növekszik a hasüreg, lassan múlik a hasfájás is. Ez általában három-négy hónapos korban következik be. Nem árt tudni, hogy akkor, ha az anya dohányzik a terhesség alatt, duplájára növeli annak valószínűségét, hogy gyereke kólikás lesz.

Hasfájás vagy anyahiány?

A megszületés után hónapokon át a has a csecsemő legérzékenyebb szerve. Ez nem meglepő, ha a fenti tényeket egymás mellé rakjuk, és még a mohó babák levegőnyelését is figyelembe vesszük. Inkább az a csoda, hogy nem minden csecsemő hasfájós! Annyi bizonyos, hogy a kicsik vigasztalásában a testkontaktus, a szoptatás nagyon hatásosnak szokott bizonyulni. Ha vannak is fájdalmai a babának, egy kis dédelgetés segít elviselni.
A belek mozgását, a táplálék tovahaladását több hormon is szabályozza. Közülük az egyik legfontosabb a motilin. Skandináv kutatók azt állapították meg, hogy a csecsemőkori kólikában szenvedő babák vérében magasabb a motilinszint. Vagyis a kólikás csecsemőkben a motilin nagyobb koncentrációja a normálisnál fokozottabb mértékben mozgatja a beleket, és ennek a hevesebb bélmozgásnak lesz hasfájás a következménye.
További érdekes megfigyelés, hogy az anyatejjel tápláltakban alacsonyabb motilinszintet mértek, mint a tápszeres babákban. Ez lehet az egyik magyarázata annak, hogy a kólika szoptatott csecsemőknél ritkább.
Egyik legfontosabb feladat a szülők megnyugtatása. A kólika nem betegség, és bár a sok sírás megkeserítheti az életüket, csupán átmeneti problémáról van szó. A túlzott szülői aggodalom, érzékenység is számottevően befolyásolhatja, hogyan élik meg a szülők azt, ami kisbabájukkal történik. Nem véletlen, hogy a csecsemőkori kólika az idősebb, magasabb iskolai végzettségű és először szülő édesanyák gyerekeinél a leggyakoribb.
Sok anya szülői kudarcként éli meg a sok sírást, és magát vagy valamilyen külső körülményt hibáztat ezért.
Masszázs: jótékony hatású a baba hasának olajos vagy hidratáló krémes masszírozása egy kis tornáztatással ötvözve.
Melegítés: a vasalással felmelegített pelenkát vagy cseresznyemag-zsákot a gyerek hasára helyezzük. A meleg elernyeszti a hasfali izomzatot és a beleket is.

Gyógyító tippek

- Nagymamák régóta alkalmazott gyógymódja a vasalással felmelegített pelenka vagy cseresznyemag-zsák, melyet a gyerek hasára kell helyezni. A meleg elernyeszti a hasfali izomzatot és a beleket is.
- Olykor a ringatás, babakocsis sétáltatás járhat sikerrel
- Az édes ánizs-édeskömény gyógytea a különböző felmérésék szerint csökkentette a hasfájás gyakoriságát.
- Külön kérdés a gyógyhatású készítmények, gyógyszerek csoportja. A szimetikon hatóanyagú gyógyszerek a gázképződést csökkentik, értelemszerűen akkor lehetnek hatékonyak, ha a hasfájást a bélgázok okozzák. A patikákban gyógyhatású készítmények közül a Gripe water kapható, valamint létezik egy simaizomgörcs-oldót és nyugtatót tartalmazó kúp vagy szirup is, melyet gyermekorvos írhat fel receptre. Ezek alkalmazását is gondos orvosi vizsgálat döntheti el, ezért sem helyes, ha a szülő betér a patikába, és hallomás alapján hasznosnak vélt szereket vásárol találomra.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések