Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezzel lehet erősíteni a császáros babák immunrendszerét

Szerző: Babaszoba.hu

2016. április 18.

Forrás: Medipress

A császármetszéssel világra jött újszülötteket érdemes lehet anyjuk hüvelyváladékával bekenni, mivel így találkoznak azokkal a potenciálisan hasznos baktériumokkal, amelyekkel a vaginális úton születő újszülött természetes úton kapcsolatba kerül.

Ezzel lehet erősíteni a császáros babák immunrendszerét

A New York-i NYU Langone szakembereinek kutatása szerint egyelőre még nem tudni, hogy ez a fajta védekezés megóvja-e a babákat az olyan betegségektől, mint az asztma, de mindenképpen jelenthet egyfajta védelmet a kisebb fertőzésekkel szemben.
Minden ember szervezetében jelen vannak a különféle baktériumok, ideértve a bőrt, a szemeket, a belet és a vaginát is, ez a rendszer adja összességében az emberi mikrobiomot. A Nature Medicine című szaklapban publikált kutatás szerint fontos, hogy a kezdeti időszakban, a szülőcsatornán áthaladva az újszülött szervezetének immunrendszere "megtanulja", hogy melyek a hasznos és káros baktériumok.

"A császármetszéssel születő babák nem kerülnek kapcsolatban a vaginális baktériumokkal, de utólag is pótolható ez a hasznos baktériumforrás. Így mindenképpen erősebb lesz a csecsemő immunrendszere" - mondja a kutatást vezető Maria Dominguez-Bello, a NYU Langone adjunktusa.

Gregory Buck mikrobiológus és immunológus professzor szerint a hüvelyváladékkal bekent, császármetszéssel született babák egy kevésbé intenzív kenetet kapnak, de a semminél ez is több: a császáros csecsemők körében gyakoribb az asztma, az allergiák, az elhízás és az autoimmun-betegségek, ami egyes szakemberek szerint a korai immunerősítés elmaradása következtében alakulhat ki.

A kutatásban 18 csecsemő és édesanyjuk vett részt: heten közülük hüvelyi úton születtek, 11 pedig programozott császármetszéssel. Négy császáros baba kapott hüvelykenetet a születést követően. A további konklúziók levonásához kiterjedtebb kutatásra lesz szükség a szakemberek szerint.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Császármetszés a baba szemszögéből
 • A császármetszés hosszútávú hatásai
 • Mikor szükséges a császármetszés?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések