Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezt kell tudni az oltásokról a járvány idején

Szerző: Babaszoba.hu

2020. április 22.

Forrás: Házi Gyermekorvosok Egyesülete

Védőoltásokra a koronavírus-járvány idején is szükség van. A Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága a szülők által feltett kérdésekre ad választ.

Ezt kell tudni az oltásokról a járvány idején (fotó: Getty Images)
A COVID-19 világjárvány idején a közösségi távolságtartás, az orvos-beteg találkozások számának minimalizálása miatt sok országban fennáll a veszélye annak, hogy a rutinszerűen alkalmazott kötelező és ajánlott gyermekkori védőoltások nem a megfelelő időben kerülnek beadásra. AWHO szerint mintegy 120 millió gyermek nem kapja meg például a kanyaró elleni védőoltást. Nálunk ez ugyan nem történhet meg, de így is számtalan kérdés merülhet fel a szülőkben. Ezekre a kérdésekre ad választ a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága.
Hol és hogyan történik a védőoltások beadása COVID-19 járvány idején?
A védőoltások a tanácsadókban vagy az orvosi rendelőkben, előzetesen fertőtlenített helyiségben történnek.
A tanácsadóba csak egy szülő, lehetőség szerint maszkban kísérje gyermekét.
Otthoni körülmények között van-e lehetőség védőoltás beadására?
Az otthon történő védőoltás járványtól függetlenül sem biztonságos és nem engedélyezett - írja a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága. Védőoltás beadására csak megfelelően felszerelt oltóhelyen kerülhet sor. A járvány ideje alatta tanácsadóban történő védőoltások során a személyzet megfelelő védőfelszerelésben tudja fogadnia kis pácienseket, a felületek fertőtlenítése is megfelelően biztosított, illetve az időpontra történő érkezés jelentősen csökkenti a személyes találkozások számát.
A védőoltás legyengítheti-e annyira a gyerek immunrendszerét, hogy emiatt könnyebben elkaphatja a koronavírust?
A védőoltások nem gyengítik az immunrendszert. Ugyanakkor azok a fertőzések, amelyek ellen védenek, gyengíthetik az immunrendszert, ezért is különösen fontos az oltások megfelelő időben történő alkalmazása.
Mi történik, ha a védőoltást követően néhány napon vagy egy héten belül kiderül, hogy a családban valaki COVID-19 fertőzött lett?
A védőoltás szempontjából nem jelent fokozott kockázatot a lappangási időben történő védőoltás sem az oltás hatékonyságának, sem biztonságosságának tekintetében.
Mindezek ellenére, ha ilyen helyzet adódik, fontos, hogy tájékoztassuk erről a gyermek orvosát.
Mi lesz az ajánlott oltásokkal?
Az orvos-beteg találkozások számának minimalizálása céljából az ajánlott védőoltásokat a kötelező oltásokkal egy időben, egyetlen találkozás alkalmával is megkaphatja a gyermek. Emiatt előfordulhat olyan alkalom, amikor gyermeke egyszerre több oltást is kap, sőt egy végtagba olykor két oltást is adnak. Ez a gyakorlat Magyarországon egyes helyeken talán még szokatlan, azonban más országokban a kötelező oltások során is van olyan alkalom, amikor egyszerre 3-4 oltást kapnak a gyermekek.
Mi lesz az iskolai oltásokkal, amelyek a járvány miatti iskolabezárások miatt elmaradtak? Újra kell kezdeni az oltási sorozatot?
Tavasszal a B típusú fertőző májgyulladás elleni oltás második részletére és a humán papillóma vírus elleni oltás második részletére került volna sor az általános iskolák 7. osztályában. Ezeket a védőoltásokat az iskolaorvosok fogják pótolni, amint a járványügyi helyzet azt lehetővé teszi. Az oltási sorozatot nem kell újrakezdeni, de fontos tudni, hogy teljes védelmet csak a komplett oltási sorozat biztosít.
Mi lesz a védőoltásokkal, ha a gyermekorvosunk netán megbetegszik?
A járvány során előfordulhat az, hogy a gyermekorvos életkora, krónikus betegsége vagy aktuális COVID-19 fertőzés miatt nem tudja majd beadni a védőoltásokat. Ebben az esetben másik orvos fogja átvenni a feladatát.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

Ahogy a legtöbb gyerekes családban, úgy nálunk sincs nyugta sosem a mosógépnek, a főzőlap és mikrohullámú sütő naponta többször is dolgozik. Ráadásul szellőztetek fűtésszezonban is. Hogy miért gond ez? Elmondom.

Kis lépés a felnőtteknek, nagy lépés a kisbabáknak, avagy az első év mozgásfejlődése (X)

A szülővé válást követően talán még gyorsabban telik az idő, mint előtte - különösen, ha az első évre gondolunk, amikor a kisbabák napról napra egyre látványosabb fejlődést mutatnak.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések