Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezt kell megkérdeznetek az első gyermekorvosi látogatás alkalmával

Szerző: Babaszoba.hu

2020. február 19.

Forrás: babaszoba.hu

Az új anyukákat és apukákat nem csak az érzelmek, de a baba körüli teendőkkel kapcsolatos aggodalmak is elárasztják az első napokban. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy néhány fontos kérdést megbeszéljenek a gyerekorvossal.

Ezt kell megkérdeznetek az első gyermekorvosi látogatás alkalmával (Fotó: Getty Images)
A következő kérdéseket mindenképpen tegyétek fel a gyermekorvosnak az első látogatás alkalmával!

Mennyit kell etetni a babát?

Akár anyatejet, akár tápszert kap a baba, mindenképpen konzultálni kell az orvossal, mennyit kell etetni a kicsit. Ő elmondja az igény szerinti etetés előnyeit és hátrányait, beszél az etetési ütemtervről, az éhség és telítettség jeleiről, és arról is, honnan lehet tudni, ha a baba túl keveset vagy túl sokat eszik.

Mennyit kell aludnia a babának?

Az újszülöttek akár 16 órát is alhatnak naponta, de minden gyermeknél eltérőek az alvási szokások. Az orvostól megkérdezhetitek, hogy segíthettek a babának különbséget tenni az éjszakák és a nappalok között, és hogy érdemes-e felkeltenetek azért, hogy megetessétek.

Hogy van a legnagyobb biztonságban, amikor alszik?

Amellett, hogy megfelelő mennyiségű alvást biztosítasz a babának, ügyelned kell arra is, hogy az alvókörnyezete is biztonságos legyen. Az orvos tanácsod tud adni arról, hogy milyen pózban aludjon a baba, hol érdemes altatni, milyen tárgyak ne legyenek a közelében alvás közben.

Milyen gyakran kell kakilnia? És milyennek kell lennie a kakijának?

Furcsának tűnhet, de normális, ha a baba kakija nem megszokott színű, hanem zöldes, feketés, a gyakorisága pedig változhat az étkezések gyakorisága szerint. Az orvostól érdemes mindet megkérdezni a gyakoriságról, az állagról és a színről is.

Hogyan kell fürdetni a babát?

Amíg a köldökzsinórcsonk le nem esik, a baba kapjon inkább szivacsos mosdatást. Az orvossal érdemes megbeszélni, milyen gyakran szükséges fürdetni a kicsit, milyen ápolószerekkel, és hogyan lehet a legnagyobb biztonságban a fürdetés során.

Egészséges a baba súlya?

A csecsemők legfeljebb a súlyuk 10%-át veszítik el az első napokban, de nagyjából 2 hét alatt visszaszedik ezt. Ha attól tartotok, hogy a babátok súlya túl sok vagy túl kevés, mindenképpen konzultáljatok erről az orvossal.

Honnan tudhatjuk, ha beteg a baba?

A csecsemők nem tudják megmondani, ha nem érzik jól magukat, de a viselkedésük árulkodik erről. Figyelmeztető jel lehet, ha a baba nem eszik eleget, túl fáradékony, ingerlékeny, vagy legalább 38 Celsius fokos láza van. Ha olyan tünetei vannak, mint a túl gyors légzés, a hányás vagy nem produkál elég nedves pelenkát, hívjátok az orvost.
(VIA)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét! (X)

Testünk védelméhez fontos, hogy megőrizzük bőrünk épségét, ami odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Itt a 4 legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák