Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért veszítik el a szaglásukat a koronavírus-fertőzöttek

Szerző: Babaszoba.hu

2020. június 22.

Forrás: 24.hu

Már szinte a járvány kezdetétől tudjuk, hogy a koronavírus-fertőzés egyik tünete a szaglás elvesztése. A betegség nem jár együtt bedugult orral, ezért eddig nem is tudtuk, hogy miért történik a szaglásvesztés.

Ezért veszítik el a szaglásukat a koronavírus-fertőzöttek (fotó: Getty Images)
Ha náthásak vagyunk, akkor gyakran romlik a szaglásunk, de egy megfázásánál teljesen egyértelmű, hogy miért: az orr eldugulásával a váladékréteg elzárja a szaglórést és a szaglósejteket, így azok a molekulák, amelyek a szagokért felelősek nem érik el azokat. A COVID-19 esetében azonban nincs bedugult orr, szaglásvesztés mégis jelentkezik - írja a 24.hu.
A párizsi Lariboisiére Egyetemi Kórház kutatói koronavírusos betegek CT-felvételeit vizsgálták meg, és megállapították, hogy a szaglásvesztés oka az orr nyálkahártyájának gyulladása, ami ugyanúgy eltömíti a szaglóréseket, mint a váladék, csak ezt a beteg nem érzi. A légzés tiszta, hiszen nincs orrfolyás, egyszerűen a szaglórésekig nem jutnak el az illatmolekulák.
A kutatók először úgy gondolták, hogy a vírus elkezdi megsemmisíteni a szagló érzéksejteket, amelyeknek az a feladatuk, hogy az illatmolekula jeleit átvigyék az agynak abba a részébe, ahol érzetté alakulnak át. Csakhogy az ACE2 receptorok nem találhatók meg ezekben a szaglósejtekben. Megtalálhatók azonban az úgynevezett szusztentakuláris sejtekben, amelyek segítik a szaglósejtek munkáját.
Valószínűleg ezeket a sejteket rongálja meg a vírus és az immunválasz miatt megduzzadnak, a szaglás elvesztését okozva. Ez lehet az oka annak, hogy a szaglás viszonylag hamar vissza is tér, hiszen maguk a szaglósejtek nem sérülnek, és miután a gyulladás csökken, az út megint tiszta lesz a molekulák számára, hogy elérjék őket. A jó hír az, hogy a szusztentakuláris sejtek jól regenerálódnak, még az egészséges emberekben is folyamatosan elhalnak és újak nőnek a helyükre.
A kutatók a JAMA Otolaryngol Head Neck Surgery tudományos folyóiratban ismertették az eredményeiket.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák