Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért veszélyes, ha a baba az autós ülésben alszik

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 29.

Forrás: babaszoba.hu

Egy rövid szunyókálás A-ból B-be még rendben van, de egy hosszabb alváshoz már nem ideális hely az autós ülés.

Ezért veszélyes, ha a baba az autós ülésben alszik
Egy új, a csecsemők ülőeszközökben való - autós ülések, babakocsik, kisszékek, hinták, stb. - alvás közbeni haláleseteit vizsgáló tanulmány szerint ezeknek a haláleseteknek a 63%-a autós ülésekben történik. A kutatás során 2004 és 2014 között 348 ülőeszközben történő halálesetet vizsgáltak, melyek 90%-ában az okozta a problémát, hogy nem használták megfelelően az eszközt: például a gyermek nem volt megfelelő méretű ülésben utazás közben. Az autós üléses halálesetek több mint fele a gyermekek otthonában történt. Jeffrey Colvin, a Kansas City Children?s Mercy Kórház gyermekorvosa szerint a kutatás elején arra számítottak, hogy a csecsemő áldozatok között sok a koraszülött, ehelyett viszont a kisbabák alapvetően tökéletes egészségnek örvendtek, akik nem azértt voltak az autós ülésben, hogy utaztassák őket, hanem ezekben az eszközökben aludtak. A gyermekorvos szerint az esetek többsége nagyobb odafigyeléssel megelőzhető lett volna.

Miért nem biztonságos az autós ülés az alváshoz?

Amikor a csecsemők ülő testhelyzetben alszanak, a fejük előredőlhet, amitől elzáródhatnak a légutak, és a kicsik nem kapnak levegőt. Ezt nevezik pozícionális fulladásnak, amely egy 2015-ben publikált tanulmány szerint ez az oka az autós ülésben történt halálesetek 48%-ának a két évnél fiatalabb gyerekek körében. A maradék 52%-ban a nem megfelelően rögzített hevederek okoztak fulladást.
A Kanadai Gyermekgyógyászati Társaság szerint ha nem túl hosszú az utazás - bár arra nem állítottak fel pontos értéket, hogy ez mekkora utat jelent -, akkor nincs probléma azzal, ha a baba elbóbiskol az autóban. Feltéve, hogy az úti célhoz érve a szülők kiveszik az autós ülésből, és nem hagyják bent aludni. Az autós üléseket nagyon specifikus szögben tesztelik, ezért ha eltávolítják ezeket az eszközöket a járműből, megváltozik a baba testhelyzete.
Amikor a szülők kiveszik az ülést az autóból, gyakran meglazítják a hevedereket is, vagy akár ki is oldják ezeket, mondván, hogy a babának kényelmesebb legyen - azonban ez rendkívül veszélyes. A baba így ugyanis úgynevezett C alakú testhelyzetbe kerülhet, ahol az álla a mellkasára bicsaklik. - Ha nem csatolják be a kisbabát, akkor fészkelődés közben lecsúszhat az ülés aljába, ebbe a testhelyzetbe, ami elzárhatja a légutakat. Ha pedig csak a mellkasi csatokat oldják ki a szülők, a lábnál lévőket nem, akkor mozgolódás közben a mellkasi hevederekbe tekeredhet a baba, és ez is okozhat fulladást - magyarázza Katherine Hutka, a Kanadai Gyermek Utasbiztonsági Szövetség elnöke.
Jeffrey Colvin arra is felhívta a figyelmet, hogy az autós ülésben történő halálesetek számos tényezőn múlik. A kutatás szerint az esetek 30%-ában a gondviselő is aludt, miközben a baba így hosszabb ideig aludt felügyelet nélkül az autós ülésben. - Ezek a csecsemők hosszú órákon keresztül, akár egy éjszakán át is az autósülésben lehettek - mondja Jeffrey Colvin.

Mit tehet a szülő a baba biztonságáért?

Egyrészt célszerű korlátozni az autósülésben való utazás idejét, hosszabb utazás esetén pedig érdemes időnként megállni, szünetet tartani, és ellenőrizni a babát, és kiszabadítani az ülésből. A koraszülöttek esetén különösen fontos gyakran kivenni őket az ülésből, de erre nincs egy konkrét, javasolt biztonságos időintervallum. Ha a célra érkezve csak egy rövid időt kell a babának az autós ülésben tartózkodnia, az biztonságos lehet, ha a szülő közben mindig figyeli a picit. Szülőként alvó babát nem szívesen ébreszt fel az ember, de ha a kicsinél nem csak egy rövid szundiról van szó, a biztonsága érdekében érdemes megtenni. Hazaérkezve pedig az utazásról az álmos babát érdemes bevinni egy elsötétített szobába, majd a kiságyba fektetni, hogy minél előbb elaludhasson.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét! (X)

Testünk védelméhez fontos, hogy megőrizzük bőrünk épségét, ami odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Itt a 4 legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák