Baba

Ezért tüsszögnek sokat az újszülöttek

Sokat tüsszög a kisbabád? Friss szülőként valószínűleg egyből arra gondolsz, hogy a kisbabád megfázott. Azonnal orvoshoz siessünk?
2020. November 24.
Ezért tüsszögnek sokat az újszülöttek (fotó: Getty Images)

Ha a kisbabád sokat tüsszög, akkor minden bizonnyal azt gondolod, hogy megfázott és ez az első tünet. Valójában azonban könnyen lehet, hogy erről szó sincs, a baba tüsszentésének más oka is lehet, mint a nátha.

A baba tüsszögésének célja van

Lássunk néhány alapvető tényt az újszülött légzésével kapcsolatban:

Természetüknél fogva az újszülöttek orrlélegzők. Három-négy hónapos korukig nem kezdik el a szájukon venni a levegőt. Ezért gyakran tisztítaniuk kell az orrukat.

Az újszülötteknek kicsi, apró orra van. Az apró orr apró orrjáratokat is jelent. Könnyen eldugulhat a ruhák és takarók szöszétől, a háziállatok szőrétől, a portól. Pont úgy, mint a felnőtteknél, a babák orrjárata is kiszűri a részecskéket és azok távoznak is, hogy ne kerüljenek a végén a tüdőbe. A csecsemők sokat tüsszentenek, hogy az tiszta átjárható legyen az orrjáratuk.

Az egyetlen lehetőség az orrjáratuk megtisztítására a tüsszögés.

Ha a baba tüsszögését nem kíséri más, betegségre utaló jel, akkor nincs miért aggódni. Nyugodj meg, a baba szervezet pontosan úgy viselkedik, ahogy viselkednie kell. A tüsszögés természetes módon elősegíti a baktériumok és részecskék távozását az orrjáratokból és a levegő beáramlását.

Szoptatás során is tapasztalhatsz tüsszögést: például, ha a baba egyik orrlyuka a bőröddel szorosan érintkezik.

Etetés során az orrjáratukba tej és nyál is kerülhet, mert nem mindig nyelnek le mindent, így akár az orrba is kerülhet.

Amíg a babának nincs légzési problémája, addig jobb, ha nem avatkozunk be sem sóoldattal, sem orrszívóval.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A baba tüsszögése önmagában nem ok arra, hogy felkeressük az orvost. Ha a babának légzési nehézségei vannak, köhög, folyamatosan tüsszög, lázas, nem eszik annyit, mint máskor, vagy álmosabb a szokásosnál, keressük fel az orvost.(forrás: verywellfamily.com)