Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért tüsszögnek sokat az újszülöttek

Szerző: Babaszoba.hu

2020. november 24.

Forrás: babaszoba.hu

Sokat tüsszög a kisbabád? Friss szülőként valószínűleg egyből arra gondolsz, hogy a kisbabád megfázott. Azonnal orvoshoz siessünk?

Ezért tüsszögnek sokat az újszülöttek (fotó: Getty Images)
Ha a kisbabád sokat tüsszög, akkor minden bizonnyal azt gondolod, hogy megfázott és ez az első tünet. Valójában azonban könnyen lehet, hogy erről szó sincs, a baba tüsszentésének más oka is lehet, mint a nátha.

A baba tüsszögésének célja van

Lássunk néhány alapvető tényt az újszülött légzésével kapcsolatban:
Természetüknél fogva az újszülöttek orrlélegzők. Három-négy hónapos korukig nem kezdik el a szájukon venni a levegőt. Ezért gyakran tisztítaniuk kell az orrukat.
Az újszülötteknek kicsi, apró orra van. Az apró orr apró orrjáratokat is jelent. Könnyen eldugulhat a ruhák és takarók szöszétől, a háziállatok szőrétől, a portól. Pont úgy, mint a felnőtteknél, a babák orrjárata is kiszűri a részecskéket és azok távoznak is, hogy ne kerüljenek a végén a tüdőbe. A csecsemők sokat tüsszentenek, hogy az tiszta átjárható legyen az orrjáratuk.
Az egyetlen lehetőség az orrjáratuk megtisztítására a tüsszögés.
Ha a baba tüsszögését nem kíséri más, betegségre utaló jel, akkor nincs miért aggódni. Nyugodj meg, a baba szervezet pontosan úgy viselkedik, ahogy viselkednie kell. A tüsszögés természetes módon elősegíti a baktériumok és részecskék távozását az orrjáratokból és a levegő beáramlását.
Szoptatás során is tapasztalhatsz tüsszögést: például, ha a baba egyik orrlyuka a bőröddel szorosan érintkezik.
Etetés során az orrjáratukba tej és nyál is kerülhet, mert nem mindig nyelnek le mindent, így akár az orrba is kerülhet.
Amíg a babának nincs légzési problémája, addig jobb, ha nem avatkozunk be sem sóoldattal, sem orrszívóval.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A baba tüsszögése önmagában nem ok arra, hogy felkeressük az orvost. Ha a babának légzési nehézségei vannak, köhög, folyamatosan tüsszög, lázas, nem eszik annyit, mint máskor, vagy álmosabb a szokásosnál, keressük fel az orvost.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák