Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért szúrják meg a babák sarkát a kórházbanMit kell tudni a PKU-ról (az újszülöttkori anyagcsereszűrésről)?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. február 17. | Frissítve: 2021. március 23.

Forrás: babaszoba.hu

A PKU, vagyis az újszülöttkori anyagcsereszűrés, olyan minden újszülött esetében kötelező vérvizsgálat, amely súlyos anyagcsere betegségek felismerését teszi lehetővé. A sarokból történik a vérvétel.

Mit kell tudni a PKU-ról?

A megszületést követő első négy napban az újszülöttek kötelező vizsgálatokon esnek át: fizikális vizsgálat, érzékszervek vizsgálata, csípőficam és fejlődési rendellenességek vizsgálata.
A PKU-vizsgálat a születést követő 48-72. óra között levett vérmintából történik.
Olyan anyagcsere-betegségeket szűrnek a PKU-val, melyek komoly egészségügyi problémát okozhatnak: a fenilketonuriát, hypothyreoidizmust és a galaktozémiát. A 80-as évek közepe óta végzik ezt az anyagcsereszűrést, 1997 óta törvényileg előírtan kötelező.
A korai felismerés és kezelés megelőzheti, vagy lényegesen csökkentheti a betegség tüneteinek és szövődményeinek a kialakulását.
A szűrés azért is hasznos és szükséges, mert ilyen korai időpontban más módon még nem ismerhető fel a betegség. A szűréssel a korai felismerés garantált és időben meg lehet kezdeni a kezelést.
A vérvétel kíméletes sarokszúrással történik, amikor egy csepp vér már elegendő a szűrővizsgálat elvégzéséhez. A vérvétel biztonságos, a babát nem veszélyezteti.
Ha bármilyen probléma adódik az eredménnyel, akkor második vérvételt szoktak javasolni. Az ismételt vizsgálat azonban nem feltétlenül azt jelenti, hogy a baba anyagcsere betegségben szenvedne, a leggyakoribb oka az ismétlésnek, hogy az első mintából nem lehet egyértelmű következtetést levonni, például azért, mert a baba koraszülött. De persze jelentheti azt is, hogy a babánál felmerült az anyagcsere betegség gyanúja.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák