Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért születik több fiú, mint lány

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2019. január 9. | Frissítve: 2020. január 3.

Forrás: babaszoba.hu

Minden évben több fiú születik, mint ahány lány - olvashatjuk a BBC.com cikkében. És nem csak Angliára vagy Walesre igaz az állítása, hanem például hazánkra is. Mi ennek az oka?

Miért születik több fiú, mint lány?
2017-ben Angliában és Walesben 17 ezerrel több fiú gyerek született, mint lány, így van ez a szigetországban nagyjából 180 éve. Indiában és Kínában még ennél is nagyobb a fiúk aránya. Magyarországon is megfigyelhető ez a tendencia: minden évben 2-3 ezerrel több fiú születik, mint ahány lány.
A jelenséget több mindennel is szokás magyarázni. Az egyik lehetséges magyarázat szerint evolúciós okok állnak a háttérben. E szerint ahhoz, hogy felnőttkorban kiegyenlített legyen a nemek aránya, több fiúnak kell születnie, mert a fiúknál nagyobb a valószínűsége a korai - akár gyermekkori - halálnak, baleseteknek, egészen egyszerűen azért, mert veszélyesebben, kockázatvállalóbban élnek.
"Minden korban, majdnem minden időben és helyen egy férfi nagyobb valószínűséggel hal meg, mint egy nő" - mondja David Steinsaltz professzor, az Oxfordi Egyetem docense.
A nők ráadásul hosszabb ideig is élnek, így az idő előrehaladtával a nők aránya egyre nő a férfiakkal szemben.
Vannak olyan kutatások, amelyek szerint háborúk és konfliktusok idején több fiú gyerek fogan, míg ha a szülők stresszes életet élnek, inkább lányuk lesz. Persze az, hogy fiú vagy lány fogan meg sok tényezőtől függ, ezek közé tartozik a szülők kora, az ovulációs ciklus, a stressz, a táplálkozás, de még a szexuális testhelyzet is. Népszerű, bár tudományosan nem bizonyított elképzelés, hogy az ovulációhoz közeli együttlétből fiú gyerek születik majd.
Van olyan magyarázat is, miszerint a korai vetélés nagyobb arányban következik be akkor, ha a kismama lány gyereket vár, mintha fiút. Más kutatások szerint azonban nagyobb a halvaszülés aránya fiúk esetében. Egyelőre tehát nincs egyértelmű tudományos magyarázat arra, hogy miért születik több fiú, mint lány.
(via bbc.com)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések