Baba

Ezért pislognak annyira keveset a kisbabák

A kisbabák szinte zavarbaejtően keveset pislognak a felnőttekhez képest. Pislognunk muszáj: akkor mégis miért csinálják olyan keveset a csecsemők?
2019. Július 10.
Ezért pislognak annyira keveset a kisbabák

A pislogás vékony könnyréteggel vonja be a szem felszínét, hogy védje azt: az odakerült szennyeződéstől, porszemektől és hasonlóktól. Egy egészséges felnőtt átlagosan 10-15 alkalommal pislog perrcenként, a csecsemők viszont ennél jóval kevesebbet, percenként átlagosan csupán kettőt.

Pislogni muszáj, a kisbabák mégis alig-alig teszik ezt – és a kisgyerekek is nagyjából csak fele annyit pislognak, mint a felnőttek, és a felnőtt pislogási frekvenciát csak 13-14 éves korra érik el.

Miért pislognak többet a felnőttek?

Az idegrendszerünk a dopamin nevű neurotranszmitterrel szabályozza a pislogást – olyan egyéb dolgok mellett, mint a hormonháztartásunk, vagy az általános hangulatunk. A különösen magas a dopaminszinttel rendelkezők sokkal gyakrabban pislognak az átlagnál, azok pedig jóval ritkábban, akik nagyon alacsony. Jó példák előbbire a skizofrének, a Parkinson-kórosak pedig az utóbbira. A kutatások viszont kimutatták azt, hogy a páratartalom, és a szem ebből fakadó szárazsága nem hat a pislogási frekvenciára: tesztalanyokat vizsgáltak extrém párás melegházban, majd egy szuperszáraz levegőjű szaunában is, de a pislogásuk sűrűségében nem volt különbség a két helyszínen. A pislogást viszont erősen befolyásolja a lelkiállapot – a dopamin miatt -, ezért gyakrabban pislognak az izgatott vagy dühös emberek, illetve a komoly stressz alatt állók.Felnőttként az elsődleges feladat ellátásához, a szem nedvesen tartásához szükségesnél azonban többet pislogunk. Úgy tűnik, hogy a pislogásnak még valamilyen plusz funkcióval is rendelkeznie kell, ami valószínűleg még nincs meg csecsemőkorban. Erre azonban a tudománynak egyelőre csak hipotézisei vannak: egyes teóriák szerint a pislogás a fókuszálásban segít szemnek, míg egy másik elmélet azt mondja, hogy az agyműködés szinkronizálásában van szerepe, egy kis pihenést engedve a vizuális ingerekkel foglalkozó agyterületeknek a tizedmásodperces pislogási szünetekben.

És miért pislognak akkor kevesebbet a kisbabák?

A kutatók arra is több indoklással előálltak, hogy miért nem árt a csecsemőknek, hogy ennyire keveset pislognak. Valószínűleg ezek közösen adják össze a valós választ:

  • A kisbabák rengeteget alszanak, emiatt kevésbé szárad ki a szmük, így kevesebb nedvesítést igényel.
  • Dopaminrendszerük még fejletlen, így kevesebb, a sűrűbb pislogásra készteő üzemanyaguk van.
  • Emellett még éppen csak ismerkednek a világgal, ezáltel hatalmas mennyiségű új vizuális információt kell feldolgozniuk, aminek hatására egyébként is kevesebbet pislog az ember (felnőtteknél ezt tévé vagy monitor nézése közben lehet megfigyelni).

Forrrás: index.huKapcsolódó írásaink:

Forrás: Index.hu