Baba

Ezért olyan különlegesek a szeptemberi babák

Hivatalosan is vége a nyárnak, elkezdődött az iskola, és visszatérnek a kedvenc őszi dolgaink. A szeptember egy szuper időpont a születésre. Miért olyan különlegesek az ebben a hónapban született babák?
2019. Szeptember 02.
Ezért olyan különlegesek a szeptemberi babák

Általában jól teljesítenek az iskolában

Ennek semmi köze a biológiához, sokkal inkább ahhoz, hogy a szeptemberi gyerekeke valószínűleg az osztály legidősebb tagjai közé tartoznak. A plusz hónapok, amiket az óvodában eltöltöttek, előnyt jelenthetnek nekik az iskolában.

Jobbak a sportokban

Az iskolai jó eredmények nem az egyetlenek, amik a szeptemberi gyerekekhez társulnak. A kutatások alapján az ebben a hónapban született gyerekek általában jobb eredményeket érnek el a sportokban is. Az ősszel született gyerekek ugyanis a felmérések alapján nagyobb izom- és csonttömeggel rendelkeznek, és így várhatóan aktívabbak lesznek a sportokban is. A korábbi tanulmányok szerint ennek köze lehet a több D-vitaminhoz is, amihez a babák az anyaméhben jutottak.

Kevésbé valószínű a bipoláris zavar

A PLOS One című folyóiratban publikált kutatás szerint a szeptemberben születetteknél sokkal alacsonyabb a bipoláris zavar rizikója. Valószínűleg ennek is a magasabb születés előtti D-vitamin szinthez lehet köze, de a pontos okot még nem ismerik a kutatók.

Ekkor születnek a legtöbben

A felmérések alapján a szeptember a legnépszerűbb hónap a születéseket tekintve, és ezen belül is a hónap közepe felé jönnek a világra a legtöbben. Így a szeptemberi gyermeked valószínűleg soha nem lesz egyedüli születésnapos, nagy esély van rá, hogy a baráti körében is lesz olyan, aki majd vele együtt ünnepel.

Sem túl nagyok, sem túl kicsik nem lesznek

A kutatások szerint a szeptemberi (illetve az őszi) babáknál nem kell tartani attól, hogy túl nagy születési súllyal jönnek a világra – ez inkább a nyári babákra jellemző -, de attól sem, hogy túl kis súllyal – ez pedig sokkal inkább a téli babákra jellemző.

Nem valószínű, hogy zűrös gyermekek lesznek

Ugyanaz a kutatás, amely foglalkozott azzal, hogy a szeptemberi gyerekek jobban telesítenek az iskolában, megállapította azt is, hogy sokkal kisebb eséllyel lesznek problémás, zűrös gyerekek/felnőttek. Ennek ahhoz lehet köze, hogy az iskolai jó teljesítmények miatt sokan végeznek egyetemet is, ami csökkenti a fiatalkori bűnözés esélyét is.(Cikk forrása: mother.ly)Kapcsolódó írásaink: