Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért nincsenek a babáknak szeplőik

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 31.

Forrás: babaszoba.hu

Gondolkodtál már azon, miért nincsenek a kisbabáknak szeplőik? És mikor alakulnak ki akkor ezek az apró pöttyöcskék?

Ezért nincsenek a babáknak szeplőik

Egyáltalán mi okozza a szeplőket?

A bőr színét a melanin nevű pigment: a sötétebb bőrűek szervezetében több, míg a világos bőrűeké kevesebb van ebből a festékanyagból, de UV sugárzás hatására mindenkinél extra melanin termelés indul meg. - Ez az extra termelés tulajdonképpen a szervezet védekező mechanizmusa az UV sugárzásra reagálva - magyarázta Debra M. Langlois, a Michigani Egyetem gyermekgyógyászati professzora. A sötétebb bőrűek az extra melanin termeléstől lebarnulnak, míg a világos bőrűek szeplősödnek, vagy leégnek. A szeplők éppen ezért fejlődnek ki leginkább az arcon, orron, vállakon, mellkason, hiszen ezek a területek vannak általában a legjobban kitéve a napfénynek.

Miért nem szeplősödnek a csecsemők?

Ahhoz, hogy szeplők alakuljanak ki, az kell, hogy a bőr közvetlenül legyen kitéve a napfénynek. A kisbabákat nem éri elég napfény ahhoz, hogy bőrük szeplősödjön. Az első szeplők 2-4 éves kor körül szoktak kialakulni, de ez általában mindenkinél eltérő. Az apró foltocskák nagyban függnek attól is, mekkora UV-sugárzásnak van valaki kitéve, és ha jobban ügyelnek a fényvédelemre, akkor el is halványodhatnak. A szeplők általában barna színűek, de léteznek vöröses, sárgás, feketés árnyalatok is, és télen elhalványulnak a pöttyök.

Kell aggódni a szeplők miatt?

Maguk a szeplők, bárhol is legyenek a testen, teljesen ártalmatlanok. Azonban a fokozott UV-nak való kitettség miatt jelennek meg, ami figyelmeztető lehet a szeplős gyerekek szüleinek, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a fényvédelemre. A leginkább napsütötte időszakban, délelőtt 10 és délután 4 óra között érdemes nem a szabadban tartózkodni, emellett pedig minimum 30 SPF faktorral ellátott napvédő készítmény használata is javasolt.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák