Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért nem kell alkohol és hintőpor a köldökcsonkra

Szerző: Bordohányi Alexandra

2021. november 17.

Forrás: babaszoba.hu

A köldökcsonk ápolása kapcsán létezik néhány elavult, már meghaladott nézet. Ezek között a két leggyakoribb a hintőpor és az alkohol használata, amelyek a hiedelemmel ellentétben egyáltalán nem gyorsítják a gyógyulási folyamatot.

Ezért nem kell alkohol és hintőpor a köldökcsonkra (Fotó: Getty Images)

Miért nem érdemes alkoholt és hintőport használni a köldökcsonk ápolásakor?

Semmiféle testápolóra, hintőporra vagy babaolajra nincs szükség a köldökcsonk ápolása során, illetve a sebkezelésnél. Ezek a készítmények akár fertőzést is okozhatnak. A baktériumok könnyedén megtelepedhetnek a hintőporréteg alatt, emiatt pedig elfertőződhet a csonk. Továbbá a szálló por könnyen a baba tüdejébe is juthat.
Szintén régi hagyomány az alkohol használata, de ez is szükségtelen a köldökcsonk ápolása és a sebkezelés során. Az alkohol a baba vékony, érzékeny bőrét irritálhatja, károsíthatja. Az alkoholos kezelés továbbá lassíthatja is a gyógyulási folyamatot, a köldökcsonk leesését, ami növelheti egy esetleges fertőzés kialakulásának kockázatát.

Hogyan kell ápolni a köldökcsonkot?

A köldökápolás során a legfontosabb, hogy tartsuk tisztán és szárazon a köldökcsonkot, és hagyjuk magától leszáradni, leesni.
A köldökcsonk nagyjából 7-14 nap alatt le fog esni - az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) szerint ez megtörténik, amire a baba eléri a 3 hetes kort. Ez alatt az idő alatt javasolt nem fürdetni a babát, helyette óvatosan és gyengéden megtisztítani egy nedves kendővel.
A kezünk mindig legyen tiszta a mosdatáskor. A köldökcsonk környékét is töröljük át, de a köldökcsonk lehetőleg ne legyen nedves. Ha szennyeződik a köldökcsonk, például egy pelenkabaleset után, egy steril, nedves gézlappal töröljük le, majd jódmentes, nem alkoholos fertőtlenítővel kezeljük.
A pelenkázás során figyeljünk arra, hogy hajtsuk le a pelenka tetejét, ha az hozzáérne a köldökcsonkhoz, hogy szabadon maradhasson az a terület.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések