Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért nem jó ötlet bébiétellel diétázni

Szerző: Babaszoba.hu

2021. július 21.

Forrás: babaszoba.hu

Több hollywood-i híresség beszélt már arról, hogy bébiétel-diétát folytatott. Azonban jobb, ha egy felnőtt nem ezzel a módszerrel akar megszabadulni a plusz kilóktól - többek között a következő okok miatt.

Ezért nem jó ötlet bébiétellel diétázni (Fotó: Getty Images)

Mi az a bébiétel-diéta, és miért lett népszerű?

Ahogy a cookinglight.com alapján a health.com portál is írja, a bébiétel-diéta alapötlete nagyon egyszerű: napi két étkezést kell lecserélni néhány üveg vagy tasak bébiételre. Egy üveges bébiétel nagyjából 20-90 kalóriát tartalmaz, ezért még egy alacsony kalóriatartalmú étrend esetén is több adagot kell megenni ezekből a pürékből.
A bébiétel-diéta nem új hóbort, már az 1980-as évek óta létezik. Egyes szószólói azt javasolják a diétázóknak, hogy a nap folyamán fogyasszanak 14 üveg bébiételt, majd este vacsorázzanak. De olyan extrémebb "diéta-terv" is létezik, amely kizárólag bébiétel fogyasztását javasolja.
Természetesen érthető, miért lehet ez a diéta sikeres a napi normál kalóriabevitel fenntartásához sok bébiételt kell enni, amivel ha nem tud valaki lépést tartani, kevesebb kalóriát fogyaszt. Ha kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyi a testsúly fenntartásához szükséges, akkor fogyást tapasztalunk. Az üvegek kicsik, ezért nem nehéz ellenőrizni az adagokat sem, és ha valaki kedveli az összes ízesítést, akkor egész változatosan fogyaszthatja a bébiételt.

Mi a baj ezzel az "étrenddel"?

Azonban ennek az étrendnek számos hátránya van. Először is hozzá kell szokni a kevésbé ízes ételekhez, hiszen sok bébiételt egyáltalán nem fűszereznek. Mivel az érettebb ízlelőbimbók hozzá vannak szokva a sóhoz, a cukorhoz és a zsiradékokhoz, így ezek teljes kivonása az étrendből nagy sokk lehet az ízlelésnek. Továbbá, a felnőtt szervezet úgy lett kitalálva, hogy valódi, rágható ételeket kapjon, hiszen a csecsemőkkel ellentétben a fogaink és emésztőrendszerünk fel tudják ezeket dolgozni.
A rostok, szénhidrátok, fehérjék és zsírok megfelelő egyensúlya pedig elengedhetetlen a testünk optimális működéséhez. Ha pedig valaki testmozgást is végez, a pürésített ételek valószínűleg nem biztosítják a szervezete szükségleteit. Így hamarosan gyengeséget, rossz közérzetet lehet tapasztalni. Nehéz, ha nem lehetetlen a napi szükséges tápanyagbevitelt biztosítani, ha két étkezés pépesített gyümölcsökből és zöldségekből áll. Ha pedig egy bizonyos alkalom, például egy esküvő vagy party előtt gyorsan akarnánk karcsúsodni ezzel az étrenddel, akkor jó tudni, hogy valószínűleg az elvesztett súlyt vissza is szedhetjük, amint visszatérünk a szilárd ételekhez.
"A bébiételből hiányzik az egészséges felnőtt számára szükséges mennyiségű rost, zsír és fehérje. Ezt a pürésített és gyakran átszűrt ételt a fejletlen emésztőrendszerrel rendelkező babáknak készítik" - magyarázta Jamie Vespa, a Cooking Light segédszerkesztője, aki hozzátette: "Az emésztőrendszerünket teljes értékű, tápanyagokban gazdag ételek fogyasztásával tarthatjuk aktívan, ami a bélrendszert és az immunrendszert tekintve is egészséges." A bébiétel-diéta egy fenntarthatatlan étrend, amit nem lenne szabad hosszú távon alkalmaznia a felnőtteknek. "Tápanyagok tekintetében (ez az étrend) nem megfelelő. Nem tudok egy érvet sem arra, miért kellene egy felnőttnek bébiételt ennie - tette hozzá Vespa -, hacsak nem tudja mozgatni az állkapcsát."

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések