Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért ne utazzon sokáig az autósülésben a baba

Szerző: Pataki Gabriella

2017. április 6. | Frissítve: 2020. július 18.

Forrás: babaszoba.hu

Ha most született a kisbabád, jó, ha te is tisztában vagy azzal, miért nem szabad sokáig az autósülésben hagyni őt.

Ügyeljünk a kisbaba biztonságára az autóban


Hosszabb autós utazást tervezel? Akkor érdemes szem előtt tartanod, hogy egyhuzamban ne maradjon sokáig az autósülésben a csecsemő.
A Fitpregnancy-n olvasható tanulmány szerint ha sokáig van a csecsemő függőleges helyzetben az autósülésben, az növeli a fulladásveszélyt. Ezért azt ajánlják, fél óránál tovább ne legyen a baba az autósülésben. A kutatók egy szimulátor segítségével végezték el a teszteket úgy, hogy menetiránynak háttal állították az autósülést, amibe 19 időre született "kisbabát" és 21 koraszülött "kisbabát" helyeztek. Ezután olyan rezgést generáltak, amivel egy csecsemő szembesül egy 50 km/órás tempónál az autóban.
13 napos, 2,5 kilós "csecsemőket" vizsgáltak a kutatásban, ami olyan eredményeket hozott, hogy ha a kisbabák 40 fokos szögben fekszenek egy mozgó autóban, a légzésük és szívverésük szaporábbá válik, az oxigénellátásuk csökken. "Különösen a koraszülött kisbabákra lehet veszélyes az autózás" - mondja David Mathison gyermekorvos. "Azoknak a koraszülött kisbabáknak, akik valamilyen szív- vagy légzési problémával vagy refluxszal küzdenek, a függőleges helyzetbe állított autósülés nagyon veszélyes lehet. Mielőtt hosszabb útnak indulnátok, érdemes konzultálni a gyermekorvossal" - javasolja dr. Mathison.
A szakemberek úgy vélik, ha mindenképp útnak indulunk, félóránként szünetet kell tartani, hogy a kisbabát ki tudjuk venni egy kis időre az autósülésből.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák