Baba

Ezért ne utazzon sokáig az autósülésben a baba

Ha most született a kisbabád, jó, ha te is tisztában vagy azzal, miért nem szabad sokáig az autósülésben hagyni őt.
2017. Április 06.

Ügyeljünk a kisbaba biztonságára az autóban

Hosszabb autós utazást tervezel? Akkor érdemes szem előtt tartanod, hogy egyhuzamban ne maradjon sokáig az autósülésben a csecsemő.

A Fitpregnancy-n olvasható tanulmány szerint ha sokáig van a csecsemő függőleges helyzetben az autósülésben, az növeli a fulladásveszélyt. Ezért azt ajánlják, fél óránál tovább ne legyen a baba az autósülésben. A kutatók egy szimulátor segítségével végezték el a teszteket úgy, hogy menetiránynak háttal állították az autósülést, amibe 19 időre született “kisbabát” és 21 koraszülött “kisbabát” helyeztek. Ezután olyan rezgést generáltak, amivel egy csecsemő szembesül egy 50 km/órás tempónál az autóban.

13 napos, 2,5 kilós “csecsemőket” vizsgáltak a kutatásban, ami olyan eredményeket hozott, hogy ha a kisbabák 40 fokos szögben fekszenek egy mozgó autóban, a légzésük és szívverésük szaporábbá válik, az oxigénellátásuk csökken. “Különösen a koraszülött kisbabákra lehet veszélyes az autózás” – mondja David Mathison gyermekorvos. “Azoknak a koraszülött kisbabáknak, akik valamilyen szív- vagy légzési problémával vagy refluxszal küzdenek, a függőleges helyzetbe állított autósülés nagyon veszélyes lehet. Mielőtt hosszabb útnak indulnátok, érdemes konzultálni a gyermekorvossal” – javasolja dr. Mathison.

A szakemberek úgy vélik, ha mindenképp útnak indulunk, félóránként szünetet kell tartani, hogy a kisbabát ki tudjuk venni egy kis időre az autósülésből.

Kapcsolódó cikkeink: