Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért ne üljön a gyerek vastag kabátban az autósülésben

Szerző: Bordohányi Alexandra

2021. február 1. | Frissítve: 2022. január 2.

Forrás: babaszoba.hu

Nem biztonságos pufi télikabátban az autósülésben utaztatni a kisgyereket.

Ezért ne üljön a gyerek vastag kabátban az autósülésben (Fotó: Getty Images)
Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (American Academy of Pediatrics - AAP) a következőket ajánlja, hogy a baba és kisgyermek biztonságban is legyen az autóban, és a hidegtől is meg tudjuk védeni.
Az első az, hogy kerüljük, hogy a gyermeket vastag téli kabátba vagy overálba öltözteteve ültessük az autósülésbe, mert a hevederek így nem tudnak kellőképpen megfeszülni - írja a Medicalxpress.com. Ez pedig azért veszélyes, mert egy ütközésnél például a pufi télikabát anyaga lapossá válik, és így a gyermek lecsúszhat az ülésből és kieshet. A pufi télikabátok nem biztonságosak az autósülésben vagy a biztonsági öv alatt, bármely életkorúakról legyen is szó - közölte az AAP.
Ügyeljünk arra, hogy az ülés hevederpántjai elég szorosak legyenek. "Az autósülés hevederének vagy övének elég szorosan kell illeszkednie ahhoz, hogy a heveder pántját ne tudjuk összecsippenteni. Biztonságosabb alternatíva, ha takarót vagy kabátot terítünk a gyermekre a heveder felett" - mondta Dr. Sarah Denny, sérülések megelőzésében jártas gyermekorvos.
Az AAP további tippje, hogy az autósülés hordozó részét érdemes a lakásban tárolni, hogy melegebb maradjon, és az utazáshoz javasolt extra zoknit, kesztyűt és sapkát csomagolni. A gyermeket öltöztessük inkább több, vékonyabb rétegbe: egy testhezálló alsó rétegbe, mint például egy kezeslábas, egy melegebb felsőbe és nadrágba, végül egy vékony polár dzsekibe. Az ökölszabály az, hogy a babára adjunk egy réteggel többet, mint amennyit mi veszünk fel. A baba arca mindig maradjon fedetlen, hogy semmi ne akadályozza a légzését.
Az AAP arra is figyelmeztet, hogy soha ne használjunk olyan autósülés huzatot vagy más terméket a gyermek teste alatt, ami egy extra réteget helyez a gyermek és a heveder pántok közé. Hálózsák vagy babakocsi betétet se használjunk, mert azokat nem tesztelték ütközés esetére.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések