Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért ne puszild szájon a gyerekedet!

Szerző: Babaszoba.hu

2018. június 9. | Frissítve: 2021. április 29.

Forrás: babaszoba.hu

Természetes, hogy egy imádnivaló kisbabát szeretünk összepuszilgatni, ritkábban gondolunk azonban bele abba, hogy ennek milyen veszélyei lehetnek - elsősorban akkor, ha a kicsi szájára adunk puszit.

A kisbabáknak ugyanis még közel sem olyan erős az immunrendszere, mint a felnőtteknek, így könnyebben átadhatjuk nekik a fertőzéseket. A szájra adott puszival szinte akadály nélkül a kicsi szervezetébe juttathatjuk a kórokozókat, amelyekkel az ő szervezetük bizony sokkal nehezebben birkózik meg.
A felnőttek jó része például hordozója a herpeszvírusoknak, melyek többek között az ajakherpesz kialakuláséért is felelősek. A herpeszvírusoktól ráadásul nem is szabadulnunk meg, ha azok egyszer bekerülnek a szervezetbe, akkor időről időre fellángolhatnak az általuk okozott betegségek. Aki az ajakherpeszre hajlamos, jól ismeri a jelenséget: stressz, legyengült immunrendszer, lázas betegség, és szinte azonnal meg is jelennek a fájdalmas kis hólyagok. A kisbabák sajnos sokkal nehezebben küzdenek meg a fertőzéssel, és akár az is előfordulhat, hogy a herpesz miatt kórházi kezelésre szorulnak, sőt a három hónaposnál fiatalabb csecsemőknél a vírusfertőzés életveszélyes is lehet!
A szájra adott puszival könnyű a fertőzéseket is átadni
Szintén cseppfertőzéssel, vagyis a nyálon keresztül terjed a mononukleózis, melyet csókbetegségnek is neveznek. A betegség tünetei közé tartozik például a láz, a hányinger és a hányás, a fáradékonyság és a duzzadt nyirokcsomók. Még a "legegyszerűbb" náthát, influenzát is könnyen átadhatjuk a kisbabának, ha a száját puszilgatjuk, ez ráadásul náluk nemcsak kellemetlenségeket okozhat, de akár súlyos szövődményeket is.
A hányással és hasmenéssel járó, gyomorpanaszokat okozó fertőzéseket is könnyen átadhatjuk a kisgyerekeknek, és ezek a betegségek szintén jobban megviselik őket, sokkal gyorsabban kiszáradhatnak, mint a felnőttek, és akár kórházi ellátásra is szükség lehet náluk.
Meglepő módon, még a kicsik fogait is veszélyeztetjük azzal, ha szájon pusziljuk őket: egy finn kutatás szerint a felnőttek szervezetéből egy olyan baktérium, a Streptococcus mutans kerülhet a babák szervezetébe, mely a szájüregben megtelepedik, elszaporodik, és fogszuvasodást okozhat a tejfogakban.
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák