Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért lehet veszélyes a bárányhimlő!

Szerző: Babaszoba.hu

2010. május 19. | Frissítve: 2018. február 7.

Forrás: Medipress

A bárányhimlő egy igen gyakori gyermekkori betegség, amelyet a Herpes varicella zoster nevű vírus okoz. A betegség cseppfertőzéssel terjed, és bár a súlyos szövődmények igen ritkák, akár teljesen egészséges gyermekeknél is kialakulhatnak.

Bárányhimlő


A bárányhimlő általában a tíz éven aluli gyermekek betegsége. Idősebb gyerekeknél és felnőtteknél a tünetek és a komplikációk sokkal súlyosabbak lehetnek.
A betegség sokkal gyakoribb télen és kora tavasszal. A legyengült immunrendszer fokozza a betegség szövődményeinek kialakulását. A bárányhimlő lappangási ideje 14-24 nap. Az első tünetek a láz és a fejfájás. Ezt követi a betegségre jellemző kiütések megjelenése. A kiütések igen nagy számban jelennek meg és kellemetlen viszketéssel járnak.
A bárányhimlős kiütések bárhol megjelenhetnek a testen, akár a szájüregben és a fejbőrön is. A kiütések pár nap alatt kifakadnak és leszáradnak, de gyorsan újratermelődnek.
A betegség ritka, de súlyos szövődményei
- a vírusos tüdőgyulladás
- a másodlagos bakteriális felülfertőződések
- és az encephalitis.
A betegség vírusos jellege miatt csak tüneti kezeléssel enyhíthető: fájdalomcsillapító sziruppal, sok folyadékkal és antihisztaminos krémmel segíthetjük elő a gyógyulási folyamatokat. A bárányhimlő csak igen súlyos szövődmények esetén igényel antivirális gyógyszeres kezelést, leggyakrabban ugyanis tünet és problémamentesen gyógyul.
Egyetlen megelőzési lehetősége a védőoltás, amely biztonságos, és hatékony védelmet nyújt úgy, hogy megtanítja az immunrendszert a kórokozó felismerésére anélkül, hogy a gyermeknek el kellene szenvednie a betegséggel járó tüneteket.
Kapcsolódó cikkeink bárányhimlő témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák