Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért lehet alacsonyabb egyes újszülöttek vércukorszintje

Szerző: Babaszoba.hu

2022. január 24.

Forrás: gyogyhirek.hu

A hipoglikémia vagyis az alacsony vércukorszint az egyik leggyakoribb újszülöttkori komplikáció. Melyek a hajlamosító tényezők és kik tartoznak a rizikócsoportba?

Ezért lehet alacsonyabb egyes újszülöttek vércukorszintje (fotó: Getty Images)
A baba a megszületéséig a méhlepényen át a köldökzsinóron keresztül kapja a glükózt. Megszületése után a köldökzsinórt elvágják és ezzel megszűnik a glükóz útja, már a babának kell biztosítania a megfelelő vércukor ellátást.

Mi okozhatja az újszülötteknél az alacsony vércukorszintet?

A glükóz szint esni kezd, ahhoz, hogy ne maradjon cukor nélkül a korábban elraktározott forrásokból kell lebontania a glükózt. Ez a folyamat általában jól működik és az alacsony vércukorszint csak átmeneti.
Előfordulhat azonban, hogy nincs megfelelő mennyiségű glükóz raktáron. Ez leginkább koraszülött babáknál, ikreknél és kis súlyú újszülötteknél fordul elő.
Ha az anya terhességi cukorbeteg és magas a vércukorszintje, és az inzulinszintje, akkor a magzat ehhez a magas vércukorszinthez van hozzászokva, azonban az inzulin a méhlepényen nem megy át, így a magzat saját maga termel több inzulint, mely a születés után könnyen nagyobb mértékű vércukorszint csökkenéséhez vezethet.

Milyen jelei lehetnek az adaptációs zavarnak?

Ha az adaptációban zavar lép fel, akkor olyan tünetek jelentkezhetnek, mint aluszékonyság, remegés, sápadtság, magas hangú sírás, izomgyengeség, nehéz táplálhatóság. Ha ez az állapot illetve az adaptáció hosszabban sikertelen, akkor tovább csökken a vércukorszint és görcsök, eszméletlenség jelentkezhet, és azonnali beavatkozásra van szükség.
Ezekkel az esetekkel, helyzetekkel foglalkozni kell, és az erre hajlamos újszülötteket, akik a rizikócsoportokba tartoznak, hipoglikémiára szűrni kell, táplálási módtól függetlenül. A hatékony szopás jeleit nem mutató újszülötteket szintén szűrni kell hipoglikémia irányába - hívja fel a figyelmet a gyogyhirek.hu cikke.
Ha bármilyen hipoglikémiára utaló tünet vagy extrém alacsony vércukorszint jelentkezik, akkor vénásan van szükség a cukor pótlására.
Ha az újszülött egészséges, időre, normál súllyal született és nem áll fenn semmilyen hajlamosító tényező akkor általában azaz normális, élettani jelenségről van szó. Megszületés utáni azonnali bőrkontaktus, mellre tétel és igény szerinti szoptatás elegendő az újszülöttkori alacsony vércukorszint rendeződéséhez.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések