Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért kell sok fehérje, ha fogyókúrázol

Szerző: Babaszoba.hu

2016. augusztus 23. | Frissítve: 2018. január 8.

Forrás: Életmód Orvosi Központ

Arról kérdeztük Sárga Diánát, az Életmód Orvosi Központ dietetikusát, hogy milyen típusú fehérjéket válasszunk, ha egészségesen szeretnénk étkezni, és le is szeretnénk adni a testsúlyunkból.

Értékes fehérjeforrások a hüvelyesek, a bab, a borsó, a lencse, a csicseriborsó

A különböző típusú fehérjék, táplálkozásunk alapvető összetevői, ráadásul a fehérjedús étrendnek, a fogyókúrában is jelentős szerepe van. Elmondjuk, miért, s azt is milyen típusú fehérjét kell választani.

A fehérjék élettani jelentősége

A megfelelő mennyiségű fehérjebevitel minden életszakaszban kiemelten fontos, terhesség- szoptatás alatt, illetve intenzív sportolás esetén pedig még inkább megnövekszik a szervezet fehérje iránti igénye. Ismert, hogy a fehérjedús táplálkozás fontos az izomépítés során, de arról talán kevesen hallottak, hogy fehérjék építik fel a kötőszöveteinket, inainkat, ezen kívül pedig kiemelt szerepük van, többek között az immunrendszer, illetve a hormonrendszer működésében is.

Mi a szerepe a fehérjének a fogyókúrában?

A hatékony diéta titka, a mérsékelt szénhidrátbevitel, a zsírszegény táplálkozás, valamint minőségi, fehérjében gazdag étkezési szokások bevezetése az étrendünkbe. A fehérjefogyasztás előnye, hogy gyorsítja az alapanyagcserét, ami azt jelenti, hogy fogyasztása után több kalóriát égetünk el, mint a szénhidrátok, vagy a zsírok esetében. További jelentőségük, hogy a fehérjék növelik legjobban a telítettségérzést, és segítenek a zsírmentes testtömeg, az izomzat fenntartásában.

Mennyit és milyen típusú fehérjéket válasszunk?

Habár azt gondolhatjuk, hogy a fehérjéket pozitív tulajdonságaik miatt korlátlanul fogyaszthatjuk, ez nincs így. Esetükben is fontos az elfogyasztott mennyiségre odafigyelni, hiszen egyrészt energia tartalommal ezeknél a tápanyagoknál is számolni kell, másrészt a túl sok, illetve a túl kevés fehérje fogyasztásnak is lehet egészségkárosító hatása. A fogyókúra során a napi energia bevitel 20-30%-át fehérjék tegyék ki, amely ideális esetben állati és növényi eredetű fehérjéket is tartalmaz fele-fele arányban.
A fehérjéket célszerű több étkezésre elosztva fogyasztani, úgy hogy minden fő étkezés tartalmazzon valamilyen teljes értékű fehérjét. Teljes értékű fehérjének azt nevezzük, amely az összes olyan aminosavat tartalmazza, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani, de működése szempontjából elengedhetetlen. Az állati eredetű fehérjék (tej, tejtermékek, húsok, húskészítmények, halak, tojás) előnye, hogy bennük megtalálható az összes esszenciális aminosav. A fogyás érdekében ezek közül, a zsírszegény termékeket kell előnyben részesíteni.
Növényi eredetű fehérjék fogyasztása is elengedhetetlen része a táplálkozásnak, mert hasznosításuk és lebontásuk kevésbé terheli meg a szervezetet. Esetükben arra érdemes odafigyelni, hogy bennük nem található meg egyszerre az összes aminosav típus. Így a növényi táplálkozás során ahhoz, hogy a szervezet ne szenvedjen hiányt fontos a növényi eredetű fehérjéket megfelelően összeválogatni.
Értékes fehérjeforrások többek között az olajos magvak, a hüvelyesek, a bab, a borsó, a lencse, a csicseriborsó. Egy friss amerikai tanulmány szerint, amely a JAMA Internal Medicine folyóiratban jelent meg, több növényi fehérje fogyasztása, 10 százalékkal csökkenti a bármely okból bekövetkező halálozások kockázatát.

Kérjünk szakértői segítséget!

Amennyiben fogyni szeretnénk, étrendünk összeállításában kérjük dietetikus segítségét. A szakember személyre szabottan meghatározza, hogy milyen étrendre van szükségünk, azt milyen alapanyagokból készítsük el úgy, hogy fontos tápanyagokból ne szenvedjen hiányt a szervezetünk, de biztosan elérjük fogyókúrás célunkat.
"Ne feledjük, hogy a hosszútávon fenntartható testsúly csökkentés alapja a jól összeállított étrend és az életmódváltás, amely magába foglalja a rendszeres testmozgást is. A vágyott alak elérésében és megtartásában, egyénre szabott testsúlycsökkentő életmódprogram nyújthat számunkra segítséget." - tudjuk meg Sárga Diánától, az Életmód Orvosi Központ dietetikusától.
Kapcsolódó cikkeink fogyókúra témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák