Baba

Ezért kell komolyan venni a piciknél a lázat

A láz az esetek jelentős részében ártalmatlan, nem kell félni tőle, sőt még a magas lázat sem kell automatikusan csillapítani. Kivételt képez ez alól, ha újszülött lázasodik be, ez valóban sürgősségi ellátást igényel.
2018. Február 20.
Ezért kell komolyan venni a piciknél a lázat

Csecsemők esetében komolyan kell venni a lázat, minden esetben sürgősségi ellátást igény, ha egy újszülött lázas állapotba kerül. Ennek az az oka, hogy a csecsemők immunrendszere még éretlen, és a láz hátterében sokszor komoly fertőzés áll, ami azonnali antibiotikum kezelést igényel. E nélkül ugyanis súlyos állapot alakulhat ki. A fertőzés az egész szervezetet érintheti, de lokalizálódat is.

Az első láz megjelenésétől akár néhány óra alatt is jelentősen romolhat a csecsemő állapota, ezért nagyon fontos és létfontosságú, hogy azonnal orvoshoz kell fordulni. Különösen igaz ez koraszülött babák esetébe, ha az anyánál Streptococcus B fertőzés áll fenn vagy ha a csecsemő a születése során valamilyen szövődményen esett át.

Fertőzésre utalhat a láz megjelenésén kívül, ha a baba étvágytalan lesz, nem annyit és nem olyan gyakran szopnak, mint előtte. Az aluszékonyság, a baba besárgulása, a kutacs elődomborodása és pulzálása is figyelmeztető jel lehet.

Még az egészen kicsik esetében is a legtöbb esetben egyszerű vírus okozza a lázat, amit a szervezetük le tud küzdeni. De a csecsemők harmadánál valamilyen baktérium okozza a lázat és az esetleges egyéb tüneteket, a leggyakrabban a Streptococcus B és az Escherichia Coli nevű bélbaktériumok.

Ha felmerül a gyanú vagy beigazolódik a bakteriális fertőzés, akkor a baba a sürgősségi osztályra kerül, vénát biztosítanak számáram vér-és vizeletvételre kerül sor és azonnal megkezdik az antibiotikumos terápiát. A baba állapotától függően lumbál punkciót, azaz a gerincvelő folyadék mintavételét is elvégezhetik.

Néhány napos szoros megfigyelés szükséges ilyen esetekben, amíg pedig be nem bizonyosodik, hogy nem fertőzés áll a háttérben, addig vénás antibiotikum kezelést adnak a babának.

Az újszülöttkori láz tehát nagyon súlyos betegség kezdő tünete is lehet, ezért vegyük mindig komolyan, ne késlekedjünk azonnal orvoshoz fordulni. Az egy hónapnál fiatalabb csecsemőknél azonnal menjünk a sürgősségi osztályra. Szükségtelen, sőt csak az időt vesztegetjük azzal, ha a háziorvoshoz rohanunk, minden perc számít ilyen esetben, ezért mihamarabb kórházba kell kerülnie a babának. A vizsgáló orvosnak segítséget jelenthet, ha az anya a szülészeti zárójelentését magával viszi, ezeket a dokumentumokat jó, ha magunkkal visszük.

Kapcsolódó cikkeink láz témában:

Forrás: gyogyhirek.hu