Baba

Ezért (is) jó anyának lenni

Tudtad, hogy az anyaság nemcsak lelki, de mentális és egészségügyi szinten is pozitív hatással van rád?
2017. Május 05.

Az anyaságnak számtalan előnye van

1. Csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét

Ha fiatalon szülsz (18 és 25 év között) a legmagasabb szintű védettséget élvezheted a mellrákkal szemben. De ne aggódj, ha valamivel később (25 és 30 év között) adsz életet első gyermekednek, akkor is kisebb az esélyed erre a betegségre. (30 éves kor fölötti szülés kutatások szerint nem jár ilyen pozitív egészségügyi előnyökkel).

És hogy mi ennek az oka? A dolog több komponensű: egyrészt a terhesség hatására a mellet alkotó kis sejtek megváltoznak, amely kevésbé érzékennyé teszi őket a betegségre (ezt a jótékony hatást fokozza egyébként a min. 7 hónapig tartó szoptatás is!), másrészt pedig olyan hormonok szabadulnak fel a szervezetben, melyek igen erős rákellenes hatással bírnak (ilyen a hCG hormon is). Azt azonban tudni kell, hogy aki túl sokat hízik a várandóssága alatt, illetve utána nem tud megszabadulni a feleslegtől, annak nagyobb az esélye a mellrák kialakulására.

2. Kisebb az esélyed más nőgyógyászati betegségekre is

Az édesanyák szintén nagyobb védettséget élveznek olyan nőgyógyászati betegségekkel szemben, mint pl. az endometriózis, a mióma, a PCOS vagy a petefészekrák. Olyan is előfordul, hogy várandósság után a már meglévő endometriózisos tünetek csökkennek az anyánál. “Vannak nők, akiknél drámaian mérséklődnek a tünetek, másoknál pedig teljesen meg is szűnnek” – mondja dr. Harry Reich, amerikai sebészorvos. Hasonlóan a PCOS-sel küzdő nőknél, akiknek az első gyermek esetén problémáik voltak a teherbeeséssel, igen gyakori, hogy másodszorra könnyedén megfogan a baba.

3. Hosszabb életed lesz

Többször anyává válni olyan extra előnyökkel is jár, mint a hosszú élet. Azok, akik 2-3 terhességet is vállaltak 25%-kal nagyobb valószínűséggel érik meg a 90. életévet, mint azok, akik csak egyszer szültek életük során.

4. Áttérsz egy egészségesebb életmódra

Sok nő már a terhessége alatt megtapasztalja, hogy a felelősség, hogy milyen életmódot folytat már nemcsak saját magára, de egy benne fejlődő kis új életre is hatással van. Aztán amikor megszületik élete értelme, ez csak tovább fokozódik, hiszen elképesztően fontos lesz, hogy a még teljes mértékben a szüleitől függő kisgyermeknek milyen ételek kerülnek a tányérjára. Nem beszélve arról, hogy milyen ételeket fogyaszt az édesanyja, mint legfontosabb követendő példa.

A gyerek azt is látja, hogy mennyit mozogsz, törődsz-e magaddal, ez a kép pedig óriási hatással lesz arra, hogy később ő maga milyen életmódot folytat majd, ha kirepül a családi fészekből. Mindezek mellett pedig azt is meg kell említenünk, hogy nyilván te is szeretnél a lehető leghosszabb ideig egészségben élni, hogy minél tovább részese lehess a gyermeke(i)d életének – ami szintén egy egészségesebb életmód kialakítására ösztönöz.

Egy felmérésből kiderült, hogy a nőkre mindezek tudatosítása valóban pozitív hatással van:

– 83%-uk egészségesebben kezd táplálkozni

– 65%-uk többet sportol (vagy legalább is próbál)

– 57% gyakrabban jár megelőzésképpen orvoshoz

5. Igazi “superwoman” leszel

Kutatók bebizonyították, hogy minél több gyermeket hozol világra, annál jobbak lesznek az agyi funkcióid. A gyermekek számával arányosan csökken az Alzheimer-kór és az időskori elbutulás kialakulásának esélye is. Sőt megfigyelték, hogy a terhesség és a szülés hatására olyan hormonok termelődnek a nők szervezetében, melyek javítják az anyák memóriáját, látását, koordinációját és hatékonyabbá teszik a feladatvégzésben is. Nos, a gyermek és ház körüli teendők, a munka és a feleségszerep Bermuda-sokszögében ezekre a képességekre bizony szükség is van.

6. Rugalmasabbá, önzetlenebbé, türelmesebbé válsz

Sokan a gyermek megszületése előtt számtalanszor elképzelik, hogy mennyi mindent fognak majd megmutatni, megtanítani a kis trónörökösnek. Csak később ébrednek rá, hogy tulajdonképpen a gyermek is legalább annyi dologra (ha nem többre) tanítja őket: türelemre, elfogadásra, önzetlenségre, feltétel nélküli szeretetre – hogy csak néhányat említsünk.

7. Boldogabb és magabiztosabb leszel

Egy amerikai kutatás szerint a nők 72%-a boldogabbnak, 70%-a pedig sokkal inkább szeretve érzi magát miután gyermekei születtek. Közel 95%-uk bevallotta, hogy élete magasabb szintű értelmet nyert azáltal, hogy anya lett.

Kapcsolódó cikkek: