Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért hordjuk a bal csípőnkön a gyerekünket

Szerző: Jaksa Petra

2017. július 24. | Frissítve: 2019. június 6.

Forrás: babaszoba.hu

Kutatások szerint a nők többsége, mikor ölbe veszi a gyermekét, inkább a bal csípőjét részesíti előnyben. Vajon miért?

Ezért hordjuk a bal csípőnkön a gyerekünket

Talán te is észrevetted már, hogy attól függetlenül, hogy bal- vagy jobbkezes vagy, van egy oldal, amit egyértelműen preferálsz, mikor ölbe kapod a gyermeked. Egy 2004-es kutatás szerint a nők 70-85%-a a bal oldalát részesíti előnyben, sőt kiderült, hogy nemcsak az anyukák, de a kislányok is ugyanígy cselekszenek, mikor a babájukat hordozzák. Azt azonban, hogy mi ennek az oka, a mai napig homály fedte. A Nature folyóiratban megjelent újabb kutatás most végre erre is magyarázatot adott.
Mikor a bal oldalunkon hordozzuk a gyermekünket, az a jobb agyféltekénket aktiválja. A jobb agyfélteke pedig a nyelv és az érzelmi megnyilvánulások értelmezéséért felelős. Tehát amikor az anya a bal csípőjére támasztva viszi a babáját, gyakorlatilag tudattalanul is arra törekszik, hogy még jobban megértse a gyermeke igényeit.
És ami még meglepőbb: nem csak az emberre jellemző ez a viselkedés. Ugyanez a tanulmány arról is beszámol, hogy 11 emlős állatfaj (köztük a bálnák, lovak, birkák, rénszarvasok, rozmárok, antilopok és kenguruk) szintén a bal oldalukon hordozzák a kicsinyeiket. Különösen igaz ez akkor, mikor az anya veszélyt szimatol.
Talán ezek után benned is felmerül a kérdés, hogy oké, és mi a helyzet az apákkal? Nos, a kutatás szerint érdekes módon az édesapák szintén a bal oldalukat preferálják, ám általánosságban az erősebbik nem nem tesz különbséget a két oldal között. A gyermektelen férfiak számára a jobb csípőjük pont ugyanannyira megfelel a hordozásra, mint a bal.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Válaszd az örömteli fejlődést gyermeked számára! (X)

Kisbabád mosolya a legbiztosabb visszajelzése annak, hogy jól érzi magát és boldog. Ez a mosoly tudatja minden szülővel, hogy gyermeke fejlődése örömteli, a világ bármely pontján is éljenek. De mégis mi a titka az örömteli fejlődésnek?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák