Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért hízik, aki éjszakai műszakban dolgozik

Szerző: Babaszoba.hu

2017. szeptember 11. | Frissítve: 2019. november 16.

Forrás: Medipress

Azok, akik éjszakai műszakban is dolgoznak, igen gyakran küzdenek súlyproblémákkal. Ennek oka az, hogy az anyagcsere a cirkadián ritmussal, ilyesformán pedig a nappalok és éjszakák váltakozásával is összefügg - ami az éjszaka dolgozóknál bizony felborul.

Az emberek szervezetében van egy bizonyos fehérje, amely a zsírból nyer energiát, a fennmaradó zsírt pedig elraktározza. Ez a fehérje, az NFIL3 főként az éjszaka és a nappal váltakozására építve funkcionál. A University of Texas munkatársai szerint ezért aztán minden zavaró tényező, amely a cirkadián ritmust összezavarja, súlyproblémákat okozhat. A leggyakoribb ezek problémák közül természetesen az elhízás.
A kutatás során nyolc egeret vizsgáltak tíz héten át, akiknek napirendje a megszokott rend szerint alakult. Ezután megfordították napirendjüket, és éjszaka voltak aktívak, míg napközben aludtak. Mint kiderült, a normális időszakban az NFIL3 működése megfelelő volt, anyagcseréjük rendszeresnek számított.
Sok kockázata van az éjszakai műszaknak
Amint éjszakai életre álltak át, ez azonban megváltozott, és az állatok rövid idő alatt hízni kezdtek. A szakemberek szerint mindez egyértelműn a cirkadián ritmus bél-mikrobiómájára történt külső hatással magyarázható. Mindezt pedig már csak azért is figyelembe kell venni, mert az elhízás a fejlett világ egyik fő egészségügyi problémája.
A kisbabás anyák éjszakázása, a gyakori éjszakai ébredés, a kialvatlanság és a stressz hasonló eredményhez vezethet, mint a fenti kutatás eredménye. Akár már részleges alváshiány is kedvezőtlenül befolyásolja a kalóriabevitel- és felhasználás közötti egyensúlyt.
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák