Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért fontos a szabad mozgás, a tánc a gyereknek

Szerző: Biczó Gabriella

2020. június 1.

Forrás: babaszoba.hu

A tánc egyidős az emberiséggel, olyan alapvető az életünkben, mint az éneklés. Zenére vagy akárcsak egy dallamra szinte minden kisgyerek automatikusan mozogni kezd. Ez a szabad mozgás a fejlődés számos területét támogatja.

Miért fontos a szabad mozgás, a tánc? (fotó: Getty Images)
A babák, kisgyermekek életében alapvető jelentőséggel bír az utánzás mellett a szabad játék. A szabad játék azt jelenti, hogy a cselekvés, vagyis a játék spontán, nem irányított, egyszerűen csak önmagáért van, örömöt okoz. A szabad játék a felfedezés öröméről szól, a megtapasztalásról, a szabad akaratról. Szabad játék során a kisgyerek nem csak a játékban alkalmazott eszközöket tapasztalja meg, hanem saját erejét, határait és akaratát is. Ez egy nagyon fontos tapasztalat, hiszen saját ritmusában, saját képességei szerint, a felfedezés örömében fejlődik. Sokszor a gyerekeket túl sok játék, túl sok inger veszi körül, a játékaik pedig nem minden esetben engednek teret a fantázia kibontakozásának, hiszen pontosan meghatározott, hogyan "kell" velük játszani.
A szabad játék arra az elgondolásra épít, hogy minden eszköz, tárgy felhasználható játékként, kizárólag a gyerek képzeletén múlik, hogyan használja fel ezeket az eszközöket a játéka során. A szabad játék másik kulcsfogalma, hogy a gyermek belső erőit hívja életre. És itt elérkeztünk a szabad mozgáshoz is, hiszen a mozgás is játék. A szabad mozgás során ugyanezeket a belső erőket hívja elő a kisgyermek, a nem irányított, hanem ráhagyott, a saját akaratából történő mozgások során.

Mi mindent fejleszt a mozgás?

A mozgás egy kisgyermek életében alapvető jelentőségű. Nem túlzás kijelenteni, hogy az egész fejlődésükre hatással van. A csontok és az izmok csak felnőttkorra fejlődnek ki véglegesen, a megfelelő izomzat és csontozat kialakulásához a mozgás is elengedhetetlen. De nem csupán a fizikai fejlődést befolyásolja a mozgás. A mozgás és az idegrendszer érése szoros kapcsolatban áll egymással. A szabad mozgás emellett kihat a beszédfejlődésre, a figyelem-és koncentráció elmélyítésére, sőt, még a finommotorikus képességekre is.
A mozgás számos agyi területet készít fel olyan képességekre, amelyekre majd csak sok évvel később lesz szüksége a gyermeknek, például az írás megtanulásakor.
A szabad mozgás az érzékelésre, a tapasztalatszerzésre is hatással van. A hintázás, mászás, csúszdázás, libikókázás vagy akár a tánc a kompetenciaérzést is erősíti egy kisgyermekben, miközben fontos tapasztalatokra tesz szert, fejleszti a képességeit és örömét leli a tevékenységben.

Mit fejleszt a tánc?

A tánc is a szabad mozgás egyik eleme már a babáknál is. Megfigyelhető, hogy olyan alapvető a babák életében, mint a zene. Szinte minden babára, kisgyermekre jellemző, hogyha zenét hall, mosolyogva mozogni kezd, ringatózik, rázza a karját, rugóztatja a lábait. Ahogy a ringatás, úgy a tánc is az édesanyák ösztönös kapcsolódása a gyermekükhöz, már akkor is, amikor még a hasukban van.
A táncban az is különösen szép és fontos, hogy az együttlétet, a könnyed egymáshoz kapcsolódást segíti, nem kell hozzá semmilyen különleges képesség vagy eszköz, csak jelenlét. A tánc már korai életkorban is jótékonyan hat a koncentrációs képességre, az egyensúlyérzékre. Ha támogatjuk már akár totyogóknál is a táncolást, akkor ezzel zenei fejlődésüket, motoros-, koordinációs készségeiket is fejlesztjük, a lehető legtermészetesebb módon. A tánc erősíti az izomtónust, fejleszti a ritmusérzéket, a nyitottságot, a kreativitást és nem utolsósorban felszabadító erővel bír. Minden gyereknek ajánlott, hiszen a tánc egy igazán örömteli tevékenység. Nem kell hozzá más, minthogy bekapcsoljunk egy jó zenét és közösen mozogjunk, táncoljunk rá.

Heti zenetippünk:

Gryllus Vilmos: Pörög a, forog a...
Palya Bea: Nappali dalok
MintaPinty Zenekar: Akinek a kedve dacos
További tippek:
Regisztrálj Együtt jó elnevezésű programunkba és nyerj Pampers pelenkacsomagot!

Mozogni öröm! Inspirálódj családaktivizáló tippjeinkből, s ha nyerni is szeretnél, regisztrálj Együtt jó nevű programunkba! A heti tevékenységet naplózó játékosok között heti nyereményt, a program végén pedig fődíjat sorsolunk ki!

Gyermekkorhatár: 0-3 év
Heti nyeremény: 10 ezer Ft értékű
Pampers pelenka
Fődíj: 100 ezer Ft értékű Pampers pelenka
Időtartam: 2020. május 18-tól július 12-ig - 8 hét (csatlakozni bármikor lehet)
Játékszabályzat

CSATLAKOZOK


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Mentőöv a hasfájós időszakra - Tippek

Órák óta ringatod, de semmi sem hat, és legszívesebben már te is csak sírnál? Ha ez nálatok is gyakran előfordul, akkor gyanakodhatsz arra, hogy kólikával azaz görcsös hasfájással küzd a pici. Mit lehet ilyenkor tenni?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák