Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért élnek a szülők tovább, mint a gyermektelenek

Szerző: Babaszoba.hu

2019. március 2. | Frissítve: 2020. április 14.

Forrás: babaszoba.hu

Tovább élnek azok, akiknek van gyereke, mint a gyermektelenek, mert a gyerekek az immunrendszerre is hatással vannak - állítja egy kutatás.

Minél idősebbek vagyunk, annál gyengébb lesz az immunrendszerünk, vagyis annál rosszabbul reagál a szervezetünk a fertőzésekre. Ám a kisgyermekes szülőknél az immunrendszer folyamatosan "frissül", hiszen a gyerekek rengeteg fertőzést vihetnek haza. Ez az újjáéledő immunrendszer pedig az egyik kulcsa lehet a hosszabb életnek. A gyermektelenek (kivéve természetesen azokat, akik sokat vannak kisgyermekek közelében) nem találkoznak folyamatosan újabb és újabb kórokozókkal, így az immunrendszerük is gyengébb lehet.
A gyerekek a szülők immunrendszerét is erősítik
Miguel Portela és Paul Schweinzer elmélete szerint ennek köszönhetően a szülők esetében jóval kisebb annak a rizikója, hogy valamilyen fertőzés okozza a halálukat, illetve, ha mégis ez a halál oka, akkor mintegy 5 évvel később következhet ez be, mint a gyermekteleneknél. A Scientific Reports című szakmai lapban megjelent tanulmány szerzői szerint "a szülők immunrendszere éppen akkor újul meg a gyermekektől származó kórokozóknak köszönhetően, amikor az éppen elkezdene gyengülni. Ez pedig azt jelenti, hogy a szülők szervezete sokkal hatékonyabban képes megküzdeni az esetleges fertőzésekkel, még akkor is, ha a gyermekeik már felnőttek".
Természetesen más tényezők is szerepet játszhatnak a várható élettartamban (így például az anyagi helyzet), de a szakemberek szerint egyik sincs olyan erős hatással, mint a gyermekvállalás.
A kutatásban a brit népszámlálás során, 1971 és 2011 között, tízévente gyűjtött adatokat elemezték. Kiderült többek között, hogy azok a nők, akiknek volt gyereke, sokkal ritkábban halnak meg daganatos betegségben, szívbetegségben, illetve fertőző betegségekben.
Portela és Schweinzer további kutatásokat is terveznek, mert "bár az eredmények egyértelműen megmutatják az összefüggést a gyermekek és a várható élettartam között, a részletek még kevésbé ismertek, és valószínűleg más, viselkedésbeli változások is befolyásolhatják, miért érnek tovább a szülők, mint a gyermektelenek."
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák