Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért a bal karunkban dajkáljuk a babákat

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 20. | Frissítve: 2021. július 25.

Forrás: babaszoba.hu

Az emberek többsége a bal karjában fogja a kisbabákat. Az első logikus válaszunk ennek miértjére az lenne, hogy azért, mert a legtöbben jobb kezesek vagyunk, ez azonban nem igaz, a válasz jóval bonyolultabb - állítja egy új kutatás.

Német tudósok mintegy 40 kutatás adatait vetették össze, és arra a megállapításra jutottak, hogy az emberek kétharmada a bal karjában tartja a kisbabákat, ez ráadásul ugyanúgy igaz volt a férfiakra és a nőkre, a jobb- és balkezesekre egyaránt. Vagyis nem lehet kijelenteni, hogy azért ezt a tartást részesítik előnyben, mert így felszabadul az ügyesebb kezük.
Ezért a bal karunkban dajkáljuk a babákat
A Ruhr-Universitat Bochum (RUB) biopszichológiai részlegének kutatói szerint az öntudatlan döntés hátterében inkább az állhat, hogy a bal karunk az agyunk azon részével, a jobb féltekével van "összekötve", amely az érzelmek feldolgozásáért is felelős. Így például, mivel a bal oldali látóterünkben van a kisbaba, hatékonyabban tudjuk értelmezni a kicsi jelzéseit is.
Az, hogy miért a bal oldalunkon tartjuk szívesebben a kisbabákat, hosszú évtizedek óta foglalkoztatja a szakembereket. Már az 1960-as években születtek erre vonatkozó kutatások, és a mostani vizsgálatban a korábbi tanulmányok eredményeit vetették össze. Úgy találták, hogy a jobbkezesek 74, míg a balkezesek 61 százaléka tartja bal oldalon a babát, és a nőknél valamivel magasabb az arány, mint a férfiaknál (73%, illetve 64%), de mégis kijelenthető, hogy szinte mindenki a bal oldalt preferálja.
A kutatás eredményeiről a Neuroscience and Biobehavioral Reviews című szakmai lapban számoltak be.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések