Baba

Ezekre is érdemes figyelni, hogy biztonságos legyen a baba, a kisgyerek környezete

Amikor a baba mozogni, mászni, később járni kezd, nagyon fontos, hogy a lakást, a környezetét biztonságossá tegyük.
2022. Január 10.
Ezekre is érdemes figyelni, hogy biztonságos legyen a baba, a kisgyerek környezete (Fotó: Getty Images)

A thebump.com összegyűjtött néhány gyakori bababiztonsági hibát, amire érdemes figyelni.

A forró italok elérhető közelségbe helyezése

Teljesen hétköznapi és normális dolog, ha belekortyolunk a forró reggeli kávéba, teába, majd letesszük a nappali asztalára, de ha a forró ital vagy egy leves elérhető közelségben van, abból adódhat váratlan baleset. Ashanti Woods gyermekorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a babák, kisgyerekek fejlődésében egy mérföldkő a tárgyak után nyúlás, és azok megragadása, akárcsak a kíváncsiság is. Ennek a kettőnek a kombinációja pedig megnövelheti a balesetek kockázatát, ha forró italokat, tisztítószereket, vagy egyéb potenciálisan veszélyes anyagok maradnak a gyermek kezének közelében.

Érdemes arra figyelni, hogy mindent tartsunk távol az asztal, a konyhapult szélétől, a tűzhelyen is tegyük a belső részre az edényeket, ezek nyelét, fogantyúit is fordítsuk befelé, hogy a gyermek ne tudjon utánuk nyúlni és megragadni ezeket.

Jobb figyelni a lufikra is

A luftballonok valójában nem a legbiztonságosabb játékok, hiszen ha kilyukadnak, szétszakadnak, leválhatnak belőlük darabok, a baba pedig felveheti ezeket a darabkákat. Danelle Fisher gyermekorvos arra figyelmeztet, hogy ne legyenek léggömbök egy 4 évesnél fiatalabb gyermek körül, felügyelet nélkül.

Legyünk körültekintőek az elemekkel

Nagyon figyeljünk arra, hogy a baba, a kisgyerekek közelében ne maradjanak elemek. Játékoknak, nassolnivalónak is nézhetik ezeket a kicsik, ami nagyon veszélyes lehet. Fisher elmondta a portálnak, hogy az elemek lehetnek fényesek, és elég kicsik ahhoz, hogy a baba kezébe, szájába kerüljenek. Bár minden elem veszélyes lehet, a gombelemek különösen, amelyek nagyon gyorsan korrodálódhatnak, és mivel kisebbek, mint a többi elem, nagyobb a veszélye annak, hogy lenyelik ezeket. A lenyelt elem jelentős károkat okozhat a gyermek nyelőcsövében, a gyomrában vagy a beleiben, néhány órán belül pedig akár halált is okozhat. Ha a szülő úgy gondolja, hogy a gyermeke lenyelt egy gombelem, azonnal az ügyeletre kell sietni.

Az elemeket tartsuk mindig magasan, távol a gyerekektől, és a régi elemeket se a háztartási szemetesbe dobjuk, ahonnan adott esetben akár ki is halászhatja a gyermek. Vigyük el inkább egy megfelelő elemgyűjtőbe konténerbe. Az olyan háztartási eszközöknél, amelyekben elem van, érdemes ragasztószalaggal körberagasztani az elemtartó részt, hogy biztosan zárva maradjon.

Ne hagyjuk a táskát a földön

A táskákat nem szabad a földön hagyni, tegyük magasra, akasszuk fel ezeket, és ez az érkező vendégeknél is legyen így. A gyerekek könnyen hozzáférhetnek számukra veszélyes dolgokhoz, például érmékhez, cukorkákhoz, éles tárgyakhoz, kézfertőtlenítőhöz, stb., a táskák pántjai pedig fulladásveszélyesek lehetnek.

Az állateledelt se hagyjuk elérhető helyen

Az állateledel is tűnhet a gyermek számára nassolnivalónak – maga az állateledel megízlelése valószínűleg nem okoz problémát, de sajnos a kicsi, kemény darabok fulladásveszélyesek is lehetnek. Az állatok vizestálkájára is figyelni kell, mert egy kisgyerek akár néhány centiméteres vízben is megfulladhat.

A nagyobb gyermek játékait összekeverjük a kisgyerekével

Nehéz lehet az összes gyerekjátékot elkülöníteni a lakásban, de fontos szem előtt tartani, hogy az idősebb gyerekeknek készült játékoknak lehetnek olyan apró alkatrészei, amelyek a kisebbekre nézve fulladásveszélyt jelenthetnek. Patricia Garcia gyermekorvos azt javasolta, hogy legyen a lakásban egy olyan pont, ami csak a baba számára van kialakítva, hogy ott játszhasson. A nagyobb gyermek olyan játékait, amelyeknek kisebb darabkái lehetnek, mint például az építőjáték, pedig igyekezzünk szorosan zárható dobozban tárolni.

A fürdővíz hőmérséklete

A fürdővíz hőmérsékletét mindig nagyon fontos ellenőrizni, mielőtt a gyermek beleülne. Érdemes a könyökünket használni a víz ellenőrzésére, nem a kezünket, mert a könyök bőre egy kicsit érzékenyebb. Célszerű azt is szabályozni, ha lehet, hogy maximum milyen meleg víz folyhat a csapból.

Szereljünk fel vécéfedél-zárót

A vécé nem feltétlenül tűnik nagy veszélynek, de elég víz van benne, ami akár fulladást is okozhat. Éppen ezért érdemes felszerelni egy biztonsági zárat az ülőke fedelére.

Forrás: thebump.com