Baba

Ezekkel az ételekkel hozhatod egyensúlyba a hormonszintedet szülés után

A terhesség egy olyan időszak, amikor minden extra: az ételek a tányérodon, a vér az ereidben és a hormonok a testedben. A szüléssel azonban minden megváltozik.
2022. Július 27.
Ezekkel az ételekkel hozhatod egyensúlyba a hormonszintedet szülés után (fotó: Getty Images)

Az ösztrogén és a progeszteron a terhesség végére minden eddiginél magasabb szintre emelkedik. Ezek a hormonok felelősek a terhességi ragyogásért, a csillogó hajkoronáért, és a székrekedésért is.

De ami felfelé jön, annak lefelé is kell mennie, így van ez a terhességi hormonokkal is, amelyek a harmadik trimeszterben tetőznek, röviddel a szülés után gyors, szabadeséses zuhanásba kezdenek, és néhány nap alatt a menopauza szintjére kerülnek.

A szülés utáni hormonzuhanást tartják a leggyorsabb és legjelentősebb hormonváltozásnak, amit ember átélhet. Ha mindezt hozzáadjuk a szülés utáni gyógyulással járó stresszhez, az alváshiányhoz és a pici ember gondozásának új felelősségéhez, akkor máris el tudjuk képzelni, mennyire nem egyszerű ez az időszak. Tipikus hormonváltozással összefüggő tünetek a kimerültség, az éjszakai izzadás, az álmatlanság és az ízületi fájdalmak.

Két hormonról, az ösztrogénról és progeszteronról fogunk bővebben beszélni most, noha számos egyéb hormon szintje is változik a szülés utáni első évben, emelkedik a kortizol, és más hormonok, mint a prolaktin, a relaxin és az oxitocin is mind szerepet játszanak a szülés utáni időszak hormonális térképén.

Ösztrogén

A terhesség előtt az ösztrogént a peteérésben és a libidóban betöltött szerepéről ismerhetted. Az ösztrogénre az egészséges csontokhoz, a bőr és a nyálkahártyák hidratáltságának fenntartásához is szükség van, valamint a szerotonin termelésében és a hangulatszabályozásban, a gyulladásban és a testhőmérséklet szabályozásában is szerepet játszik.Más szóval, az ösztrogénhiány, amelyet minden újdonsült anyuka tapasztal a szülés utáni első hetekben és hónapokban, éjszakai izzadáshoz, száraz bőrhöz és hüvelyhez, csontvesztéshez, ízületi fájdalmakhoz és depressziós hangulathoz vezethet.

Hogyan töltsük fel az ösztrogén raktárainkat a szülés után?

Először is, az étrendednek elegendő építőelemet kell tartalmaznia. Különösen az ösztrogén esetében a bőséges fehérje- és zsírfogyasztás az első lépés ahhoz, hogy ez a hormon visszatérjen az alapszintre. A szülés utáni tápanyagszükséglet valójában magasabb, mint a terhesség alatt volt, különösen, ha szoptatsz. A gyógyulás, az alváshiány és a szoptatás sok kalóriát, fehérjét, vitamint és ásványi anyagot igényel – és sok újdonsült anyuka küzd, hogy kielégítse ezeket a megnövekedett igényeket.A napi három kiegyensúlyozott étkezés plusz a nassolnivalók (nem, a kávé nem étkezés!) kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szervezeted elegendő mennyiséget kapjon a gyógyuláshoz és a mindennapi táplálkozáshoz, miközben a hormonális egyensúly támogatásához is hozzájárul. Lássuk, melyek ezek az élelmiszerek.Lenmag: A len egy fitoösztrogén. A len tele van fehérjével, rosttal és zsírral is, így ez egy nagyszerű élelmiszer, amelyet a szülés után is beiktathatunk. Napi 1-2 evőkanál őrölt lenmag, zabpehelyhez, turmixhoz adva vagy friss gyümölcsök tetejére szórva egyszerű módja az ösztrogénszint támogatásának és az olyan tünetek csökkentésének, mint az éjszakai izzadás.Szója: A teljes értékű szójatermékek, például a tempeh, a tofu és az szójabab heti néhány alkalommal történő fogyasztása segíthet a tünetek csökkentésében.Shatavari: Ez egy ősi gyógynövény, spárgaféle, amely ösztrogénsegítő. Tanulmányok azt mutatják, hogy a shatavari javíthatja az éjszakai izzadást és más tipikus menopauzai tüneteket a nőknél (és ne feledjük, a szülés utáni ösztrogénszintünk nagyon hasonlít a menopauzai ösztrogénszinthez); és a shatavarit a szorongás és a depresszió kezelésében betöltött szerepe miatt is vizsgálták.

Progeszteron

A progeszteron a “nyugtató hormon”, és csökkenését összefüggésbe hozták a szorongással, depresszióval, álmatlansággal és fejfájással. Terhesség előtt a progeszteron nagy része a petefészkekben termelődik a peteérés után a sárgatest által. Az ovuláció a legjobb módja a progeszteron előállításának. Mielőtt a ciklusod visszatérne, az agy és a mellékvesék kis mennyiségű progeszteront képesek előállítani, ezért ezt támogatjuk, amíg a ciklus visszatér.

Hogyan támogassuk a progeszteron pótlását a szülés után?

Csakúgy, mint az ösztrogén esetében, az elegendő általános kalória-, zsír-, fehérje- és szénhidrátbevitel kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szervezeted megkapja az építőelemeket minden hormonhoz – beleértve a progeszteront is.Ne hagyd ki a szénhidrátokat: A progeszteron különösen érzékeny a kiegyensúlyozatlan szénhidrátbevitelre. A lassan emésztődő keményítők, mint például a zabpehely, az édesburgonya beiktatása az étkezéseidbe tápanyagdús módja annak, hogy finom szénhidrátokat fogyassz.

A progeszteronhoz szükséges legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok

C-vitamin: A C-vitamin hiánya összefüggésbe hozható az alacsony progeszteronszint és a luteális fázissal a nőknél. Bár nincsenek szülés utáni időszakra vonatkozó adataink erről a kapcsolatról, olyan ételek, mint a citrusfélék, bogyós gyümölcsök és brokkoli fogyasztása jót tesznek.Cink: Ez az ásványi anyag szükséges az általános reproduktív egészséghez, beleértve a progeszterontermelést is. A baromfi, a kagylók, a diófélék és a magvak nagyszerű cinkforrások.B6-vitamin: Kimutatták, hogy a B6-vitamin kiegészítő adagokban növeli a progeszteronszintet, és egy kis tanulmány kimutatta, hogy a B6-vitamin alkalmazása hasznos a szülés utáni depresszió megelőzésében. Jó B6-források a marhahús, a hal, a csicseriborsó és a leveles zöldségek. A szülés előtti vitamin szedésének folytatása itt is fontos.

Hormonpótlás idővonala

Bár nincsenek jó adataink arról, hogy pontosan mikor tér vissza az ösztrogén és a progeszteron szintje a terhesség előtti szintre, a menstruációs ciklus visszatérése az első jele annak, hogy hormonjaid normalizálódtak. Ha nem szoptatsz, számolj azzal, hogy ez a szülés után körülbelül 6 héten belül bekövetkezik. Ha szoptatsz, a menstruációnak az elválasztódást követő néhány hónapon belül vissza kell térnie, de ez rendkívül változó, és a szoptatás ideje alatt is visszatérhet.Az idő számít, de a hormonális egyensúlyban és a helyreállásban óriási szerepe van a táplálkozásodnak. Ezek a hormonok szó szerint az ételekből készülnek, és egy alultáplált szervezet nem képes kiegyensúlyozott módon hormonokat termelni.(Cikk forrása: mother.ly)