Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezeken a településeken és kerületekben irtják a szúnyogokat a héten

Szerző: Babaszoba.hu

2018. augusztus 14.

Forrás: MTI/babaszoba.hu

Ezen a héten több mint háromszáz településen és öt fővárosi kerületben (III., IV., XI., XXI., XXII.) zajlik majd szúnyoggyérítés, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi.

Ezeken a településeken és kerületekben irtják a szúnyogokat a héten
Hajdu Márton, a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője közölte: a szakemberek a tervek szerint mintegy százezer hektáron, a többi között a Tisza-tónál, a Szigetközben, Baja és Mohács környékén avatkoznak be a vérszívók számának csökkentése érdekében.
A Balatonnál, Szolnok környékén, a Dráva térségében, Fejér és Vas megyében az elmaradt munkákat pótolják - tette hozzá.
A szóvivő felidézte, hogy az előző héten a Dunakanyarban és a főváros környékén a kérészek rajzására tekintettel külön óvintézkedések mellett irtották a szúnyogokat. A munkálatok a késői órákban zajlottak, a part menti részeken pedig csak 23 óra után permeteztek.
A "dunavirágzás" aktuális helyzetét az OKF által felkért entomológusok folyamatosan nyomon követik, az adatokat figyelembe véve tervezik meg a munkákat, így a fővárosban és Pest megyében a következő napokban még várhatóan nem lesznek légi kezelések.
A legtöbb szúnyogriasztó nem biztonságos a 2 hónapnál fiatalabb babáknál, érdemes inkább szúnyoghálóval védeni a lakást és a babakocsit, illetve jól megválasztani a napszakot a kint tartózkodásra, kerülve azokat az időszakokat, amikor a legaktívabbak a vérszívók. A két hónapnál idősebb babák esetében már lehet használni szúnyogriasztó spray-ket és krémeket. Inkább ne a bőrre, hanem a ruhára fújjuk.
A ruházattal is védhetjük a legkisebbeket: laza, jól szellőző, hosszú ujjú felsővel, nadrággal, kalappal/sapkával és zoknival védekezhetünk.
Szúnyoggyérítés időpontjai:
Budapest, III.kerületében augusztus 13-án
Budapest, IV. és a XXI. kerületeiben augusztus 14-én
Budapest XI. és XXII. kerületeiben augusztus 15-én
Balaton:
Augusztus 14-én:
Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Balatonakali, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Balatonrendes, Balatonszepezd, Balatonudvardi, Balatonvilágos, Kővágóörs, Révfülöp, Zánka, Balatonakarattya
Augusztus 15-én:
Badacsonytördemic, Balatonboglár, Balatonederics, Balatongyörök, Balatonlelle, Kőröshegy, Siófok, Szántód, Szigliget, Zamárdi
Augusztus 16-án:
Balatonberény, Balatonszemes, Balatonszentgyörgy, Gyenesdiás, Keszthely, Siófok, Vonyarcvashegy, Vörs
Augusztus 17-én:
Alsópáhok, Balatonfenyves, Balatonkeresztúr, Balatonmáriafürdő, Felsőpáhok, Fonyód, Hévíz, Sármellék, Zalakaros
Augusztus 18-án:
Cserszegtomaj, Nemesvita
Velence, Kápolnásnyék: augusztus 14-én
Baja: augusztus 15-én és 17-én
Kaposvár: augusztus 15-én és 16-án
Győr: augusztus 15-én
Mohács kistérség: augusztus 16-án és 17-én
Mosonmagyaróvári kistérség: augusztus 16-án és 17-én
Szekszárdi kistérség: augusztus 14-17-ig
Szolnok térsége: augusztus 14-17-ig
Tisza-tó: augusztus 15-17-ig
Vas megye: augusztus 14-én.
A katasztrofavedelem.hu weboldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon permeteznek. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést - közölte Hajdu Márton.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések