Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezekből a nevekből válasszatok, ha egy igazi túlélő a babátok

Szerző: Bagaméri Viki

2021. május 25.

Forrás: babaszoba.hu

Sok babáról már születése előtt elmondható, hogy igazi túlélő - de ezek a nevek akkor is testhezállók, ha azt szeretnétek kifejezni, hogy a ti gyereketeken nem fog ki semmilyen nehézség!

Egy névadásról szóló fórumban egy anyuka kifejezetten olyan nevet keresett a születendő gyermekének, amelyik azt jelenti: túlélő, ez az ötlet azonban volt, akiben rossz érzést keltett: "Tartanék attól, hogy ilyen név adásával befolyásoljam gyermekem sorsának alakulását. Nem azzal van a gond, hogy túlél, hanem, hogy olyan sorsot predesztinálsz neki, ahol folyton túl kell élnie valamit, vagy úgy fogja fel az életet, mint valami túlélő küzdelem" - írta az egyik hozzászóló, a leendő anyuka azonban négy rövid mondattal helyre tette azokat, akik kifogásolták az ötletét: "Köszönöm a válaszokat. Azért szeretném ezt, mert az élet egy küzdelem. Bár a nevek jelentése állítólag nincs befolyással a babára, én akarom, hogy mindent túléljen. Nem úgy, hogy mindig küzdenie kelljen, de ha kell, akkor tegye azt."

A fiú- és a lánynevek között is akadnak olyanok, amik azt jelentik: túlélő

(Fotó: Getty Images)

  • Kapcsolódó: Keresztnevek utónévtárunkban - válogass kedvedre!

Fiúnevek

Ambrus: görög eredetű név, aminek szó szerinti jelentése: halhatatlan. Ezt a nevet viszonylag kevés szülő adja a gyermekének, a tavalyi évben sem került fel a fiúnevek százas toplistájára. Névnapjai: július 19., október 16., október 18., december 7.

Bálint: ez a latin eredetű név kiváló választás a nagy túlélőknek vagy azoknak, akiknek életerőt sugárzó nevet szeretnének adni, ugyanis azt jeletni: erős, egészséges. Rendkívül gyakori férfinévként tartják számon, tavaly 453 kisfiúnak választották. Névnapjai: január 7., február 14., március 16. és november 3.

Gothárd: ez a német eredetű, elszórtan előforduló férfi név nagyon szép jelentést hordoz: Isten segítségével erős. Névnapját május 4-én és május 5-én ünnepelhetitek.

Leonárd: ennek a germán eredetű névnek a jelentése igen sokatmondó: erős, akár egy oroszlán. Rendkívül ritka névnek számít, nem került be a száz legnépszerűbb férfi név közé sem. Germán-olasz eredetű, de Magyarországon is anyakönyvezhető változata a Leonárdó. Névnapjai: november 6. és november 26. 

Medárd: ezt a germán eredetű nevet a legtöbben az időjárás-előrejelzéssel hozzák összefüggésbe, a jelentése azonban semmilyen módon nem kapcsolódik ehhez. A Medárd név azt jelenti: erős, hatalmas. Ennek a ritka névnek egy névnapja van, június 8-án.

Lánynevek

Ambrózia: ennek a különleges hangzású, görög eredetű névnek a jelentése: halhatatlan. Kevés kislánynak választják ezt a nevet, ezért nem került be a száz leggyakoribb név közé sem. Névnapja: december 7.

Bernadett: ezt a közismert, francia-germán eredetű nevet méltatlanul kevesen adják a kislányuknak, napjainkban közepesen gyakori névnek számít. Jelentése: erős/ellenálló, akár egy medve. Olaszosabb hangzású, hazánkban is anyakönyvezhető változata a Bernadetta. Névnapjai: február 18., április 16.

Gitta: ennek a görög-latin-magyar eredetű névnek a jelentése: erős, erélyes. A Margita önállósult formája, rendkívül ritka névként tartják számon. Névnapjai: június 10., október 8.

Lola: ennek a spanyol eredetű névnek a jelentése: erős nő, erős asszony. Bár az utóbbi évben nőtt a népszerűsége, továbbra is rendkívül ritka névnek számít. Névnapja: szeptember 15.

Valentina: ez a latin eredetű név a Bálint női változata, jelentése: erős, egészséges. A rendkívül ritka nevek közé tartozik, nem található meg a száz leggyakoribb női név listájában sem. Névnapja: július 25.


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák