Baba

Ezek az E-vitamin-hiány tünetei

Az E-vitamin hiánya szerencsére ritka, és általában valamilyen krónikus betegséggel függ össze. Emellett a koraszülötteknél lehet jellemző a túlságosan alacsony E-vitamin-szint.
2018. Május 19.
A teljes kiőrlésű kenyérfélékben sok az E-vitamin

Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, mely nélkülözhetetlen többek között az idegrendszer és az izmok megfelelő működéséhez, emellett pedig erős antioxidáns, vagyis védi a sejteket az oxidatív stressz káros hatásaival szemben.

Az E-vitamin hiánya meglehetősen ritka, és általában nem a vitaminhiányos táplálkozás, hanem valamilyen, a háttérben meghúzódó krónikus betegség, felszívódási zavar áll a háttérben. Az E-vitamin-hiány lehetséges tünetei között találjuk az izomgyengeséget, a koordinációs zavarokat, a végtagok zsibbadását, érzéketlenséget vagy bizsergést, a látás romlását (ill. a látászavarokat), valamint az immunrendszer gyengülését, a fertőző betegségekre való fokozott fogékonyságot.

Miért alakul ki a vitaminhiány?

Az E-vitamin hiánya időnként genetikai okokra vezethető vissza, vagyis ha a családunkban már előfordult vitaminhiányos állapot, akkor nagyobb esélyünk van arra, hogy nálunk is kialakul.

Az E-vitamin-hiány akkor is megjelenhet, ha olyan betegségben szenved valaki, amely akadályozza a vitamin (illetve a zsírok) felszívódását. Ezek közé tartozik például a súlyos lisztérzékenység, a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, a májbetegségek vagy a cisztás fibrózis.

Az E-vitamin hiánya gyakori lehet a koraszülötteknél vagy a nagyon kis súlyú újszülötteknél, részben a szervezetükben lévő kevesebb zsír, részben az emésztőrendszer éretlensége miatt. A kisbabáknál az E-vitamin hiányának szövődménye vérszegénység is lehet.

Hogyan kezelhető az E-vitamin hiánya?

Amennyiben E-vitamin-hiányt diagnosztizálnak valakinél, a vitamin pótlása mellett természetesen szükség van arra is, hogy az esetleges alapbetegséget megállapítsák és kezeljék.

Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a túl sok E-vitaminnak is lehetnek káros hatásai, például hasmenést és hányást okozhat, de a vérzés esélyét is növeli (ez pedig különösen veszélyes lehet akkor, ha valaki vérhigító gyógyszert szed).

E-vitamin és a táplálkozás

Nagyon kicsi az esélye annak, hogy valakinél a helytelen táplálkozás vagy az alultápláltság miatt alakuljon ki a vitaminhiány. E-vitamint ugyanis nagyon sok ételben találhatunk, így könnyű azt rendszeresen, naponta bevinni a szervezetünkbe (ráadásul nem is kell belőle túl nagy mennyiség ahhoz, hogy a testünknek szükséges mennyiséget biztosíthatssuk). E-vitamint tartalmaznak például a növényi olajok, az olajos magvak, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tej, valamint a zöld leveles zöldségek és az avokádó.

(via)

Ez is érdekelhet: