Baba

Ezek a legjobb ételek, ha szoptatsz

Ha szoptatsz, nagyon fontos, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozz. Íme, a legjobb, legegészségesebb szuperételek szoptató anyáknak.
2020. Március 25.
Ezek a legjobb ételek, ha szoptatsz (fotó: Getty Images)

Szinte egész nap szoptatsz, ezért elengedhetetlen, hogy tápanyagban gazdag ételeket egyél. Összegyűjtöttük a szoptatás támogatásához nélkülözhetetlen legfontosabb ételeket. Íme.

Avokádó

Az avokádó közel 80 százalékos zsírtartalmú és nagyon tápláló. Az avokádó tele van B-vitaminnal, K-vitaminnal, foláttal, káliummal, C-vitaminnal és E-vitaminnal

Dió

Vasban, cinkben, kalciumban, K-és B-vitaminban gazdag. Esszenciális zsírsavakban gazdag és kitűnő fehérjeforrás.

Bab és hüvelyesek

A bab és a hüvelyesek szintén jó fehérjeforrások, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag és fitoösztrogénekben is.A bab és hüvelyes étkezés nemcsak az általános egészségre, hanem a tejellátás biztosításához is hozzájárul.

Gomba

Bizonyos gombafajták jó laktogének. A gomba mellett anyatejet elősegítő ételek még a zab, az árpa, az élesztő és tengeri alga iis.

Zöld leveles zöldségek

A zöld leveles zöldségek fitoösztrogéneket tartalmaznak, amelyekről kimutatták, hogy pozitív hatással vannak a tejtermelésre. Sok anyja attól tart, hogy a zöld leveles zöldségek, például a brokkoli vagy a káposzta fogyasztása miatt a baba puffadni fog vagy hasfájós lesz, ez azonban nem igaz: nem tud átjutni az anyatejbe ezeknek a zöldségeknek a szénhidrát tartalma, amely felelős a gázképződésért.

Piros és narancssárga gyökérzöldségek

A sárgarépáról vagy a jamgyökérről régóta úgy tartják, hogy növeli az anyatej mennyiségét és javítja annak minőségét is. Magas a fitoösztrogén tartalmuk.

Magok

Magas fehérjetartalmuk van és gazdagok esszenciális ásványi anyagokban, például vas, cink és kalcium.Hasonlóan a dióhoz, a magoknál sincs klinikai bizonyíték arra, hogy segítik a tejtermelést, ám évszázadok óta használják a szoptató anyák magas vitamin- és ásványi anyag tartalmuknak köszönhetően.

Chia mag

Noha a chia mag új tápláléknak tűnhet, sokkal inkább újra felfedezett: évszázadok óta széles körben fogyasztják, az aztékok és a maják alapanyagaként használták sok mindenre. A chiamag nemcsak rostban, fehérjében gazdag, hanem kalciumban, magnéziumban, omega-3 zsírsavban is.

Lenmag

A lenmag kiváló fehérje-, rost- és omega-3-zsírsav-forrás, ám ezek előnyeinek kiaknázása érdekében ezeket meg kell őrölni – az egész lenmagot nem tudjuk megemészteni.A lenolaj kiváló omega-3 zsírsavforrás, sok mindenhez szolgálhat adalékul: smoothie-hoz, salátákhoz.A lenmag egészségügyi előnyei: szabályozza a vércukorszintet és bizonyos típusú daganatos-, szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkenti.

Kurkuma

A kurkuma gyulladáscsökkentő tulajdonságai klinikailag bizonyítottak. Ázsia számos területén a kurkumáról azt tartják, hogy nemcsak az anya, hanem a csecsemő immunrendszerét is erősíti, megelőzi a köhögést és megfázást.(Cikk forrása: parents.com)