Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezek a lakás legkoszosabb pontjai

2018. július 9.

Forrás: babaszoba.hu

Környezetünk hemzseg a mikroszkopikus méretű baktériumoktól, korokozóktól - és ez alól az egyébként tisztának gondolt lakásunk sem kivétel.

Természetesen nem minden baktérium jelent veszélyt a számunkra, de előfordulhatnak olyan mikroorganizmusok a háztartásban, amelyek akár betegséget is okozhatnak. Éppen ezért jó tisztában lennünk azzal, hol lehetnek a lakásban ilyen kórokozók, hogy gyakoribb tisztítással megszabadulhassunk tőlük.

Mosogatószivacs

Sokan tisztában vannak azzal, hogy lakásunk egyik legkoszosabb tárgya a mosogatószivacs - de még így is meglepő, mennyi baktérium és kórokozó élhet meg benne. Egy 2011-es kutatás szerint a konyhai mosogatószivacsok 75%-a tartalmazhat úgynevezett coliform baktériumokat - ezek között olyan baktériumtörzsek is megtalálhatók, mint az E. coli vagy a Salmonella, amelyek a leggyakrabban felelnek az ételmérgezésekért. A vizsgálat során a szivacsok 18%-án Staphylococcus baktériumot is találtak, 86%-ukon pedig élesztő- és penészgombát, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki az arra érzékenyeknél. A mosogatószivacsot éppen ezért érdemes lehetőleg maximum kéthetente kicserélni.
Figyeljünk oda a megfelelő tisztaságra!

Mosogató

A mosogatószivacs után a második legfertőzöttebb terület a lakásban a mosogató - az erre irányuló vizsgálatok szerint a mosogatók közel fele coliform baktériumokkal fertőzött, több mint negyedénél pedig élesztő- és penészgombát is találtak. A mosogatót minden mosogatás után érdemes szárazra törölni, a lefolyószűrőt pedig érdemes kimosni hetente a mosogatógépben, vagy valamilyen módon fertőtleníteni.

Fürdőszoba

Nem meglepő, hogy azon a helyen, ahol testünkről lemossuk a baktériumokat és a szennyeződéseket, szintén a háztartás legkoszosabb pontjai közé tartozik. A fürdőszoba nedves, meleg, párás mikroklímája tökéletes helyet biztosít a kórokozók elszaporodásához. A fürdőn belül a legfertőzöttebb területek a zuhanyfej, a csapok, a WC környéke, a lefolyók és a fogkefetartók lehetnek. A nedves felületeket érdemes szárazra törölni (vagy biztosítani a szellőzést), heti egyszer pedig alaposabban megtisztítani fertőtlenítővel, az egyéb eszközöket pedig hetente beáztatni egy rövid időre.

Tűzhelykapcsoló- gombok

A konyhai tűzhelyek hőszabályzó kapcsolói szintén a legfertőzöttebb területek között vannak, hiszen főzés közben sokan érnek hozzá nem alaposan megmosott kézzel, így akár nyers hús és más ételmaradékok is rákerülhetnek. A felmérések szerint a kapcsolók 14%-án találtak coliform baktériumokat, 5%-án Staphylococcust, élesztő- és penészgombát pedig a 27%-án. Éppen ezért nem érdemes a konyhai tisztításkor a gombok alapos áttörléséről sem megfeledkezni.

Több millió ember tartja magát az úgynevezett "tíz másodperces szabályhoz", amely szerint az ételt még meg lehet enni, hogy csak pár másopercig érintkezett a padlóval. Veszélyes tévhit a 10 másodperces szabály

Nappali és dolgozószoba

A táblagépeket, távirányítókat, számítógépeket, videó játék kontrollereket gyakran az egész család használja, és nem ritka az sem, hogy a vendégek kezébe kerülnek ezek az eszközök. Ezeken a tárgyakon könnyedén elszaporodhat az élesztő- és a penészgomba, míg a távirányítókon és a videó játék kontrollereken Staphylococcus is előfordulhat. Ezeket az eszközöket érdemes alkalmanként fertőtlenítő kendővel áttörölnünk. A nappaliban és a dolgozóban a szőnyegek alapos tisztításáról sem szabad megfeledkezni, melyek rengeteg port és szennyeződést rejthetnek.

Párnák és ágyneműk

A párnáink és ágyneműink remek meleg és nedves környezetet biztosíthatnak a baktériumok számára, és a poratkák is könnyedén elszaporodhatnak rajtuk - így az asztmás és allergiás személyeknél komoly problémákat okozhatnak. Az alapos és gyakori tisztítás mellett érdemes azt is elfogadnunk, hogy ezek a dolgaink sem használhatók örökké, ezért néhány évente nem árt újat vásárolni belőlük. Az ágyneműket, párnahuzatokat mosd magasabb hőfokon (legalább 60 fokon), és - ha az idő engedi - a szabadban teregess, hogy a nap is elvégezze "fertőtlenítő? hatását. (A párnát is érdemes kitenni jó időben a napra.)

Hűtőszekrény

Nem csak a húsáru és a tojás okozhat problémát a hűtőszekrényekben, hanem néha az olyan friss termékek is, mint például a zöldségek vagy a gyümölcsök. Ezeket fertőzheti E. coli, Listeria, Salmonella és Norovirus is. Egy 2013-ban készült felmérés szerint a hűtőszekrények zöldségtárolóinak 5%-án megtalálható a Salmonella és a Listeria, és 95%-ukon megtalálható az élesztő- és penészgomba is. Hogy megóvjuk magunkat a kórokozóktól, érdemes legalább havonta egyszer alaposan kifertőtleníteni a hűtőt.
 
(VIA, VIA)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

5 dolog, ami segíthet a császármetszés utáni regenerációban

Mivel segítheted elő a császármetszés után a regenerációt? Jól jönne pár hasznos tipp a műtét utáni gyógyuláshoz? Segítünk neked!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések