Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezek a jelek figyelmeztetnek, ha nem jól fejlődik a kisbabád

Szerző: Babaszoba.hu

2018. december 8.

Forrás: babaszoba.hu

Bár minden kisbaba máshogy fejlődik, nem árt tisztában lenni néhány olyan figyelmeztető jellel, melyek arra utalhatnak, hogy egy kicsit le van maradva. Minél korábban kezdik meg ugyanis a megfelelő kezelést, annál nagyobb a siker esélye.

"A fizikai fejlődésben való lemaradás azt jelenti, hogy a kisbaba nem tesz olyan tevékenységeket (pl. forgás, önálló ülés, járás), melyet a hasonló életkorú gyermekek megtesznek" - írja az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája (American Academy of Pediatrics - AAP). "Fontos, hogy a szülők, illetve a gyermekorvos időben, a lehető legkorábban felismerjék ezeket az eltéréseket, azonosítsák, hogy mi okozza a lemaradást, mert így a kisbaba megkaphatja azt az ellátást, ami a megfelelő fejlődéséhez, növekedéséhez szükséges."
Mi figyelmeztet arra, hogy lemaradt a fejlődésben a kisbaba?

4 hónapos korban

A kisbaba nem tartja önállan a fejét.
Ebben az életkorban a kisbabák legtöbbje már képes egyedül megtartani a fejét, a feje nem dől oldalra vagy előre. Ha a hátán fekszik, és felhúzzuk ülő pozícióba, megfelelő fejlődés esetén a feje követi a mozdulatot; ha a hasán fekszik, képes feltolni és megtartani magát a könyökén.
Nem viszi a szájához a tárgyakat.
A kéz izmainak, illetve a koordinációnak a megfelelő fejlődését mutatja, ha a baba képes megfogni, és a szájához vinni a tárgyakat. "A kéz rendkívül bonyolult felépítésű, a használatához az izmok, ízületek és idegek összehangolt, szervezett munkája szükséges" - mondja Daniela Corbetta, PhD, aki a csecsemőkori finommotorikus fejlődést tanulmányozza.
Nem próbálja meg elérni, megfogni a tárgyakat.
Nagyjából ebben az életkorban eltűnik a fogóreflex, és a helyét a kéz akaratlagos használata veszi át. Lehet, hogy a kisbaba még ügyetlenül nyúl a tárgyak után, de azok megragadása és megtartása azt jelzi, hogy megfelelően fejlődik.

6 hónapos korban

Ha segítséggel felállítjuk, nem képes megtartani a saját súlyát.
Egy jól fejlődő baba, ha a hónaljánál megtartjuk, és a lábai kemény felületen (pl. a padlón) vannak, meg tudja tartani a saját súlyát, nem csuklik össze. Ez azt mutatja, hogy a lábizmai kellően erősek.
Nem forog.
Erre az életkorra általában már képesek hátról hasra, illetve hasról hátra fordulni a kisbabák.
A baba végtagjai merevek, illetve túlságosan is tónustalanok, gyengék.

9 hónapos korban

A kisbaba nem képes önállóan felhúzni magát álló helyzetbe.
Masszív, erős tárgyra (bútorra vagy akár az egyik szülőre) támaszkodva a legtöbb kisbaba képes felállni, és kapaszkodva meg is maradni az álló helyzetbe.
Nem tud önállóan, támaszték nélkül ülni.
A 9 hónapos babák már egyedül ülnek, anélkül, hogy nekidőlnének az őket fogó személynek vagy egy párnának. Az önálló ülés nemcsak a mozgásfejlődés szempontjából lényeges, de a szilárd ételek bevezetésének is fontos előfeltétele.

12 hónapos korban

A kicsi furcsán lépked.
Természetesen ebben az életkorban még nem lehet stabil járásra számítani, de mindenképpen fontos konzultálni a gyermekorvossal, ha a kisbaba nagyon furcsán, a kortársaitól nagyon eltérően lépked, vagy ha a mozgása idővel egyre rosszabbá válik.

18 hónapos korban

A kisbaba nem tette meg az első lépéseket.
A másfél éves kicsik általában már elkezdenek lépkedni, akár önállóan, akár az egyik szülő kezébe kapaszkodva. Ha ez nem történt meg, mindenképpen haladéktalanul beszéljünk a gyerekorvossal!
Nehezen fogja vagy tartja meg a tárgyakat.
Aggodalomra adhat okot, ha a kicsi nem tud megfogni egy kiskanalat, fogkefét vagy más, hasonló méretű tárgyat.

24 hónapos korban

A kicsi nagyon "ügyetlen".
Ebben az életkorban természetes, ha a baba esik-kel, elejti a játékokat vagy még leeszi magát. Ugyanakkora a nagyon feltűnő "ügyetlenség", például ha a gyerek rendszeresen nekimegy a bútoroknak vagy a falnak, nagyon nehezen lépked a lépcsőn stb., mindenképpen kivizsgálást igényel!
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák