Baba

Ezek a csecsemőknél leggyakrabban előforduló szívproblémák

A magzatokat és a csecsemőket is veszélyeztető szívbetegségek rendkívül széles skálán mozognak a spontán gyógyuló problémáktól egészen a súlyos, élettel összeegyeztethetetlen rendellenességekig.
2017. Május 24.

A csecsemőhalálozás egyik leggyakoribb oka a fejlődési rendellenesség, és ezen belül az egyik legfontosabb a szív betegsége. A korai felismerés és a kockázati tényezők azonosítása nagyban javíthatják a gyógyulási esélyeket, ezért fontos tudni, hogy milyen vizsgálatokat érdemes elvégeztetni már a várandósság alatt. A Czeizel Intézet gyermekkardiológusa, Dr. Masszi György segítségével összegyűjtöttük, mire kell odafigyelniük a leendő édesanyáknak.

A magzatok és csecsemők megközelítőleg egy százalékát érintik a súlyos kardiológiai betegségek, az esetek több mint felében azonban csak a születést követően derül fény a problémára. A korai felismerés fontosságát hangsúlyozva a Czeizel Intézet egyedülálló, két napos előadássorozatot szentelt Perinatalis kardiológia továbbképző napok szülészeknek és gyermekgyógyászoknak címmel, amely keretében a szívfejlődési rendellenességek születés előtti és utáni felismerésével és a terápiás lehetőségekkel foglalkoztak bővebben a szakemberek. Az eseményen az ország vezető szakemberei, a Czeizel Intézetben dolgozó magzati- és gyermekkardiológia specialisták, gyermekszívsebész, és ritmuszavar-szakértők vitatták meg az aktualitásokat.

Az újszülötteknél leggyakrabban előforduló kardiológiai probléma a veleszületett szívfejlődési rendellenesség, amelyet már a születést megelőzően is fel lehet ismerni. „A szülészek által végzett kötelező ultrahangvizsgálaton már jó eséllyel magzati korban észrevehető a probléma” – mondta el a rendezvényt szervező Dr. Masszi György, a Czeizel Intézet gyermekkardiológusa. A szakorvos szerint a minél előbb történő felismerés azért is fontos, hogy a súlyos eltérések esetében csecsemő olyan orvosi ellátást nyújtó helyen születhessen meg, ahol előre felkészülten, azonnal tudják a szakemberek kezelni a problémát.

A betegséget a szív szerkezetének olyan elváltozásai okozzák, amelyek ugyan a magzati élet sajátosságainak megfelelően működnek, de a születést követő első levegővétel után már képtelenek ellátni funkciójukat. „A leendő édesanyák közül azoknak is ajánljuk, hogy gyermekkardiológus segítségével vizsgáltassák meg magzatuk szívét, akiknek a közeli rokonságában előfordult veleszületett szívfejlődési rendellenesség, Down-szindróma, vagy olyan gyógyszert szedett a kismama a várandósság alatt, ami fejlődési rendellenességhez vezethet.

Sajnos azonban az esetek 90%-ban nem azonosítható semmi olyan előzmény, ami a rendellenesség kialakulásának tulajdonítható, ezért érdemes lehet a szív alaposabb ultrahangvizsgálatát elvégezni minden magzat esetében. A szív szerkezeti eltérése mellett magzati ritmuszavar is felismerésre kerülhet, melynek súlyos formái kezelés nélkül keringési elégtelenséghez, a magzat elvesztéséhez vezethetnek. Szerencsére ilyenkor a legtöbb esetben, az anyának időben adott gyógyszerrel a magzatban is megfelelő hatást érünk el, mely meggyógyítja, vagy normalizálja a ritmuszavart” – tette hozzá az orvos.

Kapcsolódó cikkeink:

Minden száz gyerekből egy szívfejlődési rendellenességgel születik

Gyermekkori szívbetegségek

Forrás: Red Lemon Média