Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ez történik az anya agyában, amikor a gyermeke először rámosolyog

Szerző: Babaszoba.hu

2020. február 24. | Frissítve: 2021. szeptember 16.

Forrás: babaszoba.hu

A szülés utáni fáradtság, az álmatlan éjszakák, a felépülés, az új napirendhez való alkalmazkodás vagy a baba gondozási feladatainak megismerése közepette eljön az a pillanat az anyukák életében, amikor azt gondolhatják, nem sokáig tudják ezt csinálni.

Ez történik az anya agyában, amikor a gyermeke először rámosolyog (Fotó: Getty Images)
Szerencsére, általában ezekre a napokra esik, amikor a baba az első igazi mosolyával rámosolyog az anyukájára.
A legtöbb anyuka számára ez egy igazán szívmelengető és lélekemelő pillanat. Egy kis morzsányi útravaló, amely segít átvergődni az elkövetkezendő kihívásokon, legyen az az önálló alvásra szoktatás, a baba első megfázása, vagy a fogzás. Minden alkalommal, amikor a baba mosolyog, az anyuka rájön, mennyire megéri ez, és hogy képes ellátni a feladatát.
Dayna M. Kurtz, new york-i pszichoterapeuta többször találkozott már ezzel a klinikai praxisában. - Az egyik anyuka, akivel nemrég együtt dolgoztam, elmesélte a gyermeke első mosolyával kapcsolatos élményeit. Szülés után nyolc héttel történt, amikor kimerült és túlterhelt volt, hogy az esti etetés előtt rámosolygott a babája. Abban a pillanatban, elöntötte az öröm és a megkönnyebbülés, és érezte először, hogy igazán kötődik a kisfiához - emlékezett vissza.
Szóval mi is az, ami ennyire mélyen hat az anyára a baba mosolyában? Lehet köze az anyában tomboló hormonokhoz? Vagy a túlélési ösztönből fakad, ami az anyát összekapcsolja a babával, vagy a csecsemő tanulja éppen a szociális viselkedési sémákat? Esetleg valami más történik az agyunkban?
2008-ban, texas-i kutatók készítettek egy tanulmányt a témában, amelyben 25 anya agyi tevékenységéről készítettek felvételeket, miközben képeket mutattak nekik síró, nevető, vagy semleges arckifejezésű csecsemőkről.
A képeken az anya saját gyermeke is látható volt, váltakozva más ismeretlen csecsemőkkel, akik hasonló etnikai hovatartozással, ruházattal, és hasonló pozícióban szerepeltek. Minden képen más arckifejezésű gyermek szerepelt: boldog, semleges vagy szomorú. A kutatók az anya agyi aktivitásának változását vizsgálták azt figyelembe véve, ahogy a saját baba képe és az idegen gyermekek képe változik, illetve ahogy a gyerekek arckifejezése módosul.
És az eredmény? - Amikor a friss anyukák látják a saját gyermekük arcát, egy kiterjedt agyi hálózat aktiválódik, amelybe integrálódik minden érzelmi kognitív információ is, és ezek a motoros/viselkedési kimenet felé irányítódnak - írják a kutatók. Amikor az anya a gyermekét sírni vagy mosolyogni látja, az agy olyan területei aktiválódnak, amelyek cselekedetre ösztönzik őt, legyen szó vigasztalásról, gondoskodásról, vagy játékról.
Ráadásul, a kutatók megállapították, hogy a boldog babaarcok esetén a jutalmazásért felelős agyi területek is aktiválódnak. Ezek azok a területek, amelyek a dopamin, az örömvegyület felszabadulásáért is felelnek. Ez a boldog érzés pedig, amely a baba mosolya láttán elönti az anyákat, egy nagyobb célt is szolgál. Ez a jutalmazási rendszer arra ösztönzi az anyákat, hogy egy pozitív kapcsolatot alakítsanak ki gyermekükkel.
Ez elősegíti az anyák azon képességét is, hogy megosszák érzelmi állapotukat gyermekükkel, ami az empátia gyökere. - Egy anya sír, amikor a baba sír, mosolyog, amikor a baba mosolyog - mondta a kutató. Noha alapvetően egy fiziológiás válasz áll a mosoly által kiváltott boldog és mámoros érzés mögött, azonban más dolgok is szerepet játszanak. - Klinikai praxisom során megfigyeltem, hogyan zajlik a kommunikáció a baba és az anyuka között, ha az előbbi mosolyog. Amikor beszélgetek az anyukával, és a baba hirtelen elmosolyodik, az anyuka abban a pillanatban már rá figyel. Ez a fajta figyelemfelhívás a baba részéről lehetővé teszi és mélyítheti az anyai törődést -  az anyuka azok képességét, hogy mély kapcsolatot ápoljon a gyermekével. Ennek a gondoskodásnak a mértéke gyakran meghatározza a későbbi anya-gyermek kapcsolat mintázatait is - magyarázta Kurtz.
Legyen szó fiziológiai válaszról, idegi aktiválódásról, ösztönről, vagy az érzelmi kötelék erősítéséről, a baba mosolya által kiváltott érzés egy apró kis mentőöv az újdonsült szülőség végtelen óceánjában.
És noha az első mosoly azért olyan varázslatos, mert váratlan és pont a megfelelő pillanatban adja meg a szükséges érzelmi löketet, a felemelő érzés folytatódik a továbbiakban is, és folyamatosan azt üzeni a szülőknek, hogy jól csinálják a dolgukat.
(Cikk forrása: mother.ly)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések