Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ez lehet a nyugodtabb éjszakák titka

Szerző: Babaszoba.hu

2018. december 8. | Frissítve: 2020. február 29.

Forrás: babaszoba.hu

Az első hónapokban bizony megviselheti az újdonsült szülőket, hogy gyakran ébred éjjelente a kisbaba - ennek pedig sokszor az okát sem tudjuk. Egy kutatás szerint viszont a nappali tevékenységekben keresendő a nyugodtabb éjszakák titka.

A Michigan State University (MSU) szakemberei szerint ha a baba aktívabb nappal, akkor nyugodtabban alszik éjjel, vagyis az inaktív kisbabák szülei több ébredésre számíthatnak. Az egészen kicsiket is lehet egy kicsit "fárasztani": ha többet vannak hason, akkor annak az esélye is megnő, hogy jobban és többet fognak aludni.
Az alvásra is hatással van, ha többet tesszük hasra a babát
A kutatásba 22, egészséges hat hónapos babát vontak be, akiknek 24 órán keresztül figyelték az aktivitását, illetve azt, hogy mennyit alszanak. Úgy találták, hogy azok a kicsik, akik kevésbé voltak aktívak nap közben, összességében kevesebbet aludtak a megfigyelési ciklus alatt.

"Arra még nincs egyértelmű bizonyítékunk, hogy a hason fekvés közvetlenül hatással van az alvásra, de azt tudjuk, hogy ez a pozíció növeli a fizikai aktivitást, jótékonyan hat a testsúlyra és a mozgásfejlődésre is" - mondta Janet Hauck professzor, akinek a csecsemőkori mozgásfejlődés a szakterülete az MSU-n. "Ha tehát egy szülő úgy érzi, hogy a kisbabája nem alszik eleget, megpróbálhatja napközben egy kicsit többször hasra fektetni."
Hauck szerint azt eddig is tudtuk, hogy milyen szoros az összefüggés a testmozgás és a pihentető alvás között, de a mostani kutatás azt is bizonyította, hogy ez már a kisbabáknál is igaz lehet, vagyis nekik legalább annyira szükségük van a rendszeres mozgásra, mint az idősebb gyerekeknek vagy a felnőtteknek.

Néhány praktikus tanács

  • Lehet, hogy a kisbaba először tiltakozik a hason fekvés ellen! Fokozatosan emeljük a hason töltött időt, és tegyük élvezetessé, érdekessé a kicsi számára.
  • Feküdjünk le a kisbaba mellé, tartsuk fenn a szemkontaktust, énekeljünk neki, beszéljünk hozzá, tegyünk közel hozzá játékokat, melyek felkeltik a figyelmét.
  • Az is sokat segíthet, ha a mellkasunkra tesszük a babát!
  • A kisbaba érzékeit fejleszthetjük például azzal, ha különböző textúrájú takarókat, játékokat teszünk elé, vagy ha nézegetheti magát egy műanyag tükörben.
(via)
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Anyatej: a baba legjobb védelmezője (X)

Az anyatej a természet tökéletes találmánya. A Nestlé szakértői is több évtizede kutatják és rengeteget tanultak már belőle.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák