Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ez az étel segíti a koraszülöttek idegrendszerének fejlődését

Szerző: Babaszoba.hu

2010. május 30. | Frissítve: 2015. június 28.

Forrás: Medipress

Kanadai kutatók szerint a 29. terhességi hét előtt született koraszülötteknek magasabb a telítetlen zsírsavkoncentrációja, amennyiben édesanyjuk DHA-t (dokozahexaénsavat) szed a szoptatási időszakban.


A DHA a hideg vízben élő halak zsírjában és a halolajban található. Az omega-3 zsírsavak közé tartozik, nélkülözhetetlen az agy növekedéséhez és fejlődéséhez.

A kutatásokból kiderül, hogy ez az omega-3 zsírsav hiánya gyakori a kis súlyú koraszülöttek esetében, feltehetően édesanyjuk terhesség és szoptatás alatti hiányos táplálkozása miatt. Ennek kapcsán 12 olyan, a 29 héten vagy azt megelőzően született koraszülöttet vizsgáltak, akiknek édesanyja nagy dózisú omega-3 zsírsavat kapott a fogantatást követően 36 hétig. A kontroll csoportba 49 koraszülöttet választottak, akik édesanyja nem szedett DHA-t.
A két csoport anyatejét összehasonlítva a különbség 12-szeres DHA koncentráció vonatkozásában. A vizsgálati csoport koraszülöttjei összességében hétszer több omega-3 zsírsavat kaptak. Ha a plazma DHA koncentrációját hasonlítjuk össze, kiderül, hogy két illetve háromszoros különbség van a két csoport között.

"Vizsgálatunkból kiderült, hogy a DHA pótlás a zsírsav bevitelének könnyen kivitelezhető és hatékony módja a kis súlyú koraszülöttek esetében" - nyilatkozta Prof. Dr. Isabelle Marc a quebeci Laval University Gyermekgyógyászati Tanszékéről.

"Valószínűleg azon kismamák teje, akik a szoptatási időszakban nem esznek halat, nem tartalmaz elegendő mennyiségű omega-3 zsírsavat. Sürgősen javasolnunk kellene a DHA bevitelét a kis súlyú koraszülötteket szoptató édesanyák számára. Ezáltal az anyatej megfelelő mennyiségben tartalmazna DHA-t, így biztosítva az elégséges bevitelt a kis súlyú koraszülöttek optimális növekedéséhez és idegrendszerének fejlődéséhez."

A tudományos cikk eredetiben az American Academy of Pediatrics májusi számában olvasható.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák