Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ez az édesítőszer akadályozza a fogyást

2016. december 1. | Frissítve: 2016. december 6.

Forrás: Medipress

Az aszpartám mesterséges édesítőszer nem segíti, sőt, inkább akadályozza a fogyást.

A Massachusetts General Hospital kutatói kimutatták, hogy az aszpartám bomlásterméke - a fenilalanin - gátolja az intestinalis alkalikus foszfatázt (IAP), azt az enzimet, mely megakadályozza a metabolikus szindróma ( 2. típusú cukorbetegség, szív-érrendszeri betegség) kialakulását.

Ez az édesítőszer akadályozza a fogyást

Egérmodellen kimutatták, hogy azonos étrenden tartott egerek közül, azok, melyek ivóvizükben aszpartámot kaptak, a tiszta víz helyett, több súlyt szedtek fel és produkálták a metabolikus szindróma egyes tüneteit.
A kutatók 4 csoportra osztották az egereket, majd 18 héten át követték őket. Az első két csoport normál étrenden volt, az egyik az étkezések mellé tiszta vizet, a másik pedig aszpartámmal édesített vizet ivott. A másik két csoport magas zsírtartalmú ételeket kapott, szintén tiszta/illetve aszpartámmal édesített vizet kaptak.
A kísérlet végén a normál étrenden tartott egyedek két csoportja között minimális súlybeli különbség volt, míg a magas zsírtartalmú ételeket kapó egerek közül az aszpartámos csoport jóval nehezebbnek bizonyult, mint a sima vizet fogyasztók.
Az aszpartámot fogyasztó egereknél, étrendtől függetlenül, magasabb vércukor szintet mértek, mely glükóz-intoleranciát jelez. Szintén magasabb gyulladásos fehérje - TNF-alpha - szintet mértek a mesterséges édesítőszert kapott egerek vérében, mely a metabolikus szindrómához kapcsolódó szisztémás gyulladásra utal.
Eredményeiket az Applied Physiology, Nutrition and Metabolism folyóiratban publikálták.

Hozzászólások

Mindig teli hűtő? A Tesco Online Bevásárlással lehetséges! (X)

Ismerje meg a Tesco Online Bevásárlás szolgáltatást!

Nutricia Mikulás és karácsonyi manók lepték el a Démétér Házat (X)

A Nutricia dolgozói beteg gyermekek karácsonyát tették boldogabbá.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések