Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ez az 5 tünete, hogy a kisbabád D-vitamin hiányos

Szerző: Babaszoba.hu

2020. augusztus 17.

Forrás: babaszoba.hu

A D-vitaminnak a csontok épségének megőrzése mellett még számos területen fontos szerepe van. Hiányára számos jel figyelmeztet.

Ez az 5 tünete, hogy a kisbabád D-vitamin hiányos (fotó: Getty Images)
Csecsemőknek napi 1 csepp Vigantolra, az 1-3 éveseknek ősztől tavaszig napi 2 csepp Vigantolra vagy napi 1000 NE D3 vitamin tablettára van szükségük. Koraszülötteknek egy éves korig 2 csepp Vigantol indokolt. A cseppet közvetlenül a baba szájába vagy nyelvére cseppentsük, vagy egy kanál anyatejbe cseppentve adjuk oda neki. A csecsemőknek maximum napi 1000 NE, 1-3 év közötti babáknak napi maximum 2000 NE D-vitamin adható.
A D-vitamin hiánynak már az egészen piciknél is határozott tünetei vannak. Lássuk, melyek ezek.

Angolkór

"A súlyosabb D-vitaminhiányt angolkórnak hívják, és leggyakrabban 3-18 hónapos korban jelentkezik" - mondta Dr. David Hill, gyerekorvos a romper.com-nak. A szélsőséges D-vitaminhiányos állapot gyenge csontokat eredményez. Az alacsony D-vitamin szint miatt a kalciumszint veszélyesen lecsökken és ez töréseket is okozhat.

Fogzás késése

Bár egyik szülő sem várja a fogzást, de ez a gyermek fejlődésének szükséges része. Sajnos a nem megfelelő D-vitamin mennyiség befolyásolhatja a baba fogzását. Az American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics kutatásai azt mutatták, hogy a D-vitaminhiány késleltetheti a fogak fejlődését.

Növekedés elmaradása

Az American Academy of Pediatrics folyóirat szerint a D-vitaminhiányos gyermekeknél súlyos növekedésbeli elmaradás is lehet. A D-vitamin annyira fontos a csontok fejlődésében, hogyha a baba nem jut elegendő mennyiséghez, akkor valószínű, hogy ez a csontok növekedését negatívan befolyásolja.

Légzési problémák

A legtöbb csecsemő a téli hónapokban náthás, esetleg influenzás, de ha a baba D-vitamin hiányban szenved, akkor ezek a felső légúti megbetegedések elhúzódhatnak és súlyosabb lefolyásúak is lehetnek. Az alacsony D-vitamin-szint egyébként is hajlamosít a légúti fertőzések kialakulására.

Ingerlékenység

Ha nagyon szorongó a babád, és ennek nincs különösebben oka, akkor érdemes D-vitamin hiányra gondolni. Az American Academy of Family Physicians szerint az ingerlékenység, bár kevésbé nyilvánvaló, de az egyik tünete lehet a csecsemők D-vitamin hiányának.
(via)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák