Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ez a valódi oka, hogy már reggel fáradtak az anyukák

Szerző: Babaszoba.hu

2019. november 10. | Frissítve: 2020. november 21.

Forrás: babaszoba.hu

Az újdonsült anyukák rendszerint nem estére fáradnak el. A kimerültség tüneteit már reggel is megtapasztalhatják, különösen akkor, ha sokszor kell felkelniük a picihez. 

Ez a valódi oka, hogy már reggel fáradtak az anyukák Forrás: iStock
Egy tanulmány megállapította, hogy a megszakított alvás ugyanolyan fizikai terhet jelenthet, mint egyáltalán nem aludni. A Tel-Aviv Egyetem Pszichológiai Tudományok Iskolájának kutatói összefüggést találtak a megszakított alvás, illetve a sérült kognitív képességek, a megrövidült koncentrációs idő és a negatív, vagy ingadozó hangulat között, pedig az önkéntesek csak egy éjszakát töltöttek megszakított alvásban. 
A tanulmány szerzői azt is megállapították, hogy egy hasonlóan szeszélyes éjszakai pihenés nagyjából négy órányi folyamatos alvásnak felel meg, ami cseppet sem kielégítő a szervezet egészséges működéséhez. "Ha csak 5-10 percig is tartanak ezek az éjszakai fentlétek, már ennyi elegendő ahhoz, hogy megzavarják a természetes alvási ritmust" - mondta Avi Sadeh vezető kutató professzor, aki hozzátette, hogy a rendszeres kiegyensúlyozatlan alvás hatásai bizony összeadódnak.
"Tanulmányunk csak egy megszakított alvással telt éjszaka szervezetre való befolyását vizsgálta, de tudjuk, hogy ezek a negatív hatások hosszabb távon sokszorozódnak, összeadódnak. Az újdonsült szülők, akiket éjszakánként háromszor, de akár tízszer is ébreszthet a kisbabájuk, nagy árat fizethetnek a rendszertelen alvásért. A fizikai panaszok mellett ráadásul olyan mentális reakciók is megjelenhetnek esetükben, mint a harag, amit pedig természetes módon a bűntudat követ" - mondta a professzor, aki szerint erre az érzésre jobb előre felkészülni, hogy egészségesen tudjuk kezelni. Fontos tudatosítani, hogy ez a kimerültség és a kialvatlanság következménye, és az esetleges düh érzése nem jelenti azt, hogy kevésbé szeretnénk a gyermekünket.
(via)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések